Un fost jurnalist din Oradea pornește în aventura vieții sale. Vrea să ajungă în Tibet pe jos

Pengő Zoltán se pregătește de aventura vieții sale. Vrea să parcurgă 7.000 de kilometri pe jos până în Tibet. Ideea i-a venit în urmă cu 20 de ani, dar la vremea respectivă nu era “încă suficient de curajos”.

Călătoria va dura aproximativ 9 luni, fiind un omagiu adus lui Kőrösi Csoma Sándor, cărturarul ardelean care, în urmă cu 200 de ani, a parcurs același traseu, tot pe jos. Acesta a fost autor al unui dicționar englezo-sanscrito-tibetan și al mai multor scrieri despre limba și cultura tibetană. Este considerat fondatorul tibetologiei. Acum, în semn de omagiu, Pengő Zoltán îi va călca pe urme. Va pleca în luna septembrie, pe jos, din Aiud (exact din localitatea de unde a pornit și Kőrösi) având ca destinație finală localitatea Zangla din ținutul Ladakh din Tibetul de Vest. Acesta urmează să traverseze România (Aiud-Alba Iulia-Sibiu-Râmnicu Vâlcea-Pitești-București-Giurgiu), Bulgaria, Turcia (Istanbul-Ankara), Iran (Teheran), Afganistan, Pakistan și India. Aventura ajunge la 20-30.000 de euro (mâncare plus cazare), bani provenind din sponsorizări.

“Mulți ani, eu m-am considerat budist. Timp de mai multe decenii am fost un budist activ. La ora actuală, nu mă mai consider. Motivația mea nu e de ordin spiritual. Nici nu îmi pot imagina vara viitoare cum voi fi. Nici nu îmi pot imagina cum va fi nici când voi părăsi țara, când voi petrece prima noapte în Bulgaria, apoi în Turcia. Nu știu care vor fi trăirile mele. Nici nu știu dacă voi mai porni în alte călătorii după această expediție”, spune Pengő Zoltán pentru monitorulcj.ro.

Bărbatul, care se află la prima călătorie de acest gen, a lucrat mai bine de un deceniu în presa locală din Oradea, iar din 2009 este director al unei firmei de studii de piață din Cluj-Napoca.

Foto: monitorulcj.ro

Distribuie informația
Alte știri