Un singur focar activ de pestă porcină africană în Bihor

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinului de analiză emis de IDSA, în județul Bihor, în data de 05.05.2020 a fost diagnosticat un focar de boală la porcul domestic într-o gospodărie aparținâd localității Valea Tarnei din Comuna Șinteu, acesta fiind singurul focar activ de PPA care evoluează la porcul domestic, în prezent, în județul Bihor.   

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatației, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

De asemenea, informăm asupra faptului că, au fost stinse toate focarele de PPA declarate în județul Bihor anterior datei de 05.05.2020, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru localitățile în care nu mai evoluează boala.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă au fost diagnosticate două noi cazuri de evoluție a PPA pe fondul de vânătoare F21 Paleu, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind de 11.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. La această dată la nivel de DSVSA Bihor au fost procesate toate dosarele de despăgubire și este în curs de evaluare doar dosarul de despăgubire aferent ultimului focar nou diagnosticat.

Alte știri