USR Bihor a analizat achizitia materialelor din China în contextul pandemiei de COVID-19

În contextul pandemiei de COVID-19, cererea de echipamente individuale de protecție (EIP), cum ar fi măștile pentru față, mănușile, costumele de protecție sau dispozitivele de protecție a ochilor, precum și de dispozitive medicale (MD) de tipul măștilor chirurgicale, mănușilor de examinare și unor halate, a înregistrat o creștere exponențială suprapusa peste o oferta insuficienta. Acest lucru a dus la identificarea de solutii de ultim moment adica achizitia de produse necertificate conform normelor europene in domeniu sau, si mai rau, produse pur si simplu neconforme care pun viata utilizatorilor in pericol sau, in cel mai bun caz, nu indeplinesc functia pentru care au fost create. Piata europeana (si nu doar ea) a fost inundata cu astfel de produse. Zeci de tari au semnalat nereguli si au respins milioane de masti, termometre, teste Covid, manusi, halate, etc achizitionate din China.

Romania (1 si 2) nu putea face nici ea exceptie. Site-ul ANMDM (Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale) este plin si el de semnale de alarma in legatura cu produse neconforme. 

Primaria Oradea si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea au realizat o achizitie de materiale de protectie din China, responsabilii achizitiei (Mihai Jurca – Primaria Oradea si Gheorghe Carp – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea – coordonatorul spitalelor din judetul Bihor)comunicand public detaliile tranzactiei in data de 23 aprilie 2020 prin comunicate oficiale si o serie ampla de articole in presa locala si nationala. 

Conform celor doi reprezentanti, valoarea materialelor cumparate a fost de 3 322 907, 89 dolari, la aceasta adaugandu-se cheltuieli cu transportul, manipulare terminale cargo, taxe comisionar vamal, inspecție tehnică China în valoare totală de 712,432 USD. In toate comunicarile, cei doi reprezentanti ai autoritatilor locale au facut o serie de afirmatii: au ales furnizorul materialelor pe baza faptului ca acesta nu a solicitat plata intregii sume in avans si avea capacitatea de a produce si livra intreaga cantitate de produse fiind eliminati astfel intermediarii, toate materialele achizitionate au certificate de conformitate europeana, sunt sigure si performante, de calitate si au fost verificate inca din fabrica de o companie experta la nivel global, s-a realizat un parteneriat public privat pentru consultanta si expertiza in aceasta achizitie publica, transportul materialelor a fost de aproximativ 20% din valoarea achizitiei..

USR Bihor a dorit sa verifice aceste informatii solicitand in acest sens documentele tranzactiilor conform legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public. Citește mai departe

Distribuie informația
Alte știri