USR, critici dure la adresa primarului Ilie Bolojan: „Somnul rațiunii naște monștri”

Odată cu alegerile locale din anul 2016, primarul liberal al Oradiei a primit un cadou nesperat din partea orădenilor: majoritatea absolută în Consiliul Local Oradea. Ce a ales domnia sa să facă cu această majoritate?… ei, aici e o altă poveste. Din scurta experiență pe care o are USR Bihor în viața politică bihoreană, a învățat că edilul orădean (domnul Ilie Bolojan) nu este interesat de părerile cetățenilor orașului pe care îl conduce.

Prima dată când am constatat cert acest lucru a fost la dezbaterea publică privind proiectul de taxe și impozite pentru anul 2018. Atunci deși participanții la dezbaterea publică veniseră pregătiți să își susțină opiniile, s-au trezit în față cu date complet diferite, în plus și cu surpiza anunțării creșterii taxelor și impozitelor locale cu 20%, toată dezbaterea transformându-se într-o prezentare din partea Primăriei, deoarece toți cei prezenți au fost luați complet prin surprindere. Scuza edilului? Ups!…„ne asumăm că nu am mai avut timp să punem online proiectul”, asta deși USR Bihor ceruse și în scris câteva informații și detalieri. Și cam așa a fost. Tot atunci i-am sugerat domniei sale să se ia în considerare detașarea unui echipaj de poliție în zona centrală pentru a asigura ordinea în zona considerată epicentrul turismului orădean. Reacția? „Nu e treaba noastră ci a poliției naționale și a jandarmeriei, dar am notat și veți primi un răspuns”. Răspunsul a venit din partea altora, sub forma unor altercații, două la număr, în pasajul Vulturul Negru.

A doua oară când ne-am izbit de realitatea crudă a nepăsării conducerii orașului a fost cu ocazia dezbaterii publice a bugetului orașului pentru anul 2018. Ce doream atunci să scoatem în evidență erau nu doar tăierea fondurilor pentru ONG-uri și cultură, ci și unele cheltuieli pe care nu le înțelegem (de exemplu: finanțarea învățământului privat sau confesional acreditat – în creștere cu 28% de la 2,533,894 lei cât era în 2017, la 3,252,400 lei pentru 2018 – în condițiile în care copiii orădenilor merg la școli publice, de stat; lipsa finanțării pentru parcarea subterană de pe str. Independenței, etc.). Indiferent de argumentele aduse de reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, constatăm că hotărârea și încăpățânarea domnului Bolojan au rămas lege, urmând ca bugetul să fie adoptat fără vreo schimbare în privința acestor finanțări.

USR Bihor a venit inclusiv cu o propunere de bun-simț pentru spitalul județean (care deși are bloc operator și terapie intensivă la secția de urologie, nu are și secție de paturi, bolnavii fiind transportași cu ambulanța până la Spitalul Municipal „Gavril Curteanu”, iar în cazul în care apar complicații, sunt transportați înapoi, tot cu ambulanța, la spitalul județean): înființarea unei secții cu paturi pentru urologie, chiar și temporar, până la finalizarea lucrărilor de modernizare. Ideea a fost considerată interesantă, notată, fiind asigurați că vom primi răspuns în scris… cum au primit cetățenii orașului am primit și noi.

Constatarea noastră este nu numai că opiniile și ideile înaintate cu ocazia dezbaterilor publice nu sunt luate în considerare în Primăria Oradea, dar în fapt aceste dezbateri nu sunt făcute decât pentru a bifa o obligație procedurală și nimic mai mult. Ne întrebăm dacă dezbaterile publice mai au vreun rost în acest caz.

Oricare ar fi răspunsul primit din partea Primăriei Oradea, îl considerăm ca tardiv și promitem ca de acum să urmărim cu mai multă atenție nu doar bugetul ci și execuția bugetară și să sancționăm public derapajele administrației Bolojan.

Distribuie informația
Alte știri