Utilajele de deszăpezire sunt pregătite pentru sezonul de iarnă la Oradea. Comunicat

Viceprimarul Teofil Filimon împreună cu directorul operațiuni RER Vest, Florin Robotin, a susţinut azi, 18 octombrie, o conferinţă de presă în teren, în cadrul căreia au fost prezentate utilajele care vor fi folosite la deszăpezire în această iarnă.

La conferința de presă a participat și directorul Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Sebastian Marchiș.

Conform prezentării făcute de către viceprimul Filimon, operatorul de salubrizare SC RER VEST SA este pregătit pentru sezonul de iarnă 2024-2025, în vederea asigurării activității de dezăpezire în Municipiul Oradea.

Astfel, capacitatea de intervenție a SC. RER VEST SA. Oradea pentru sezonul de iarnă 2024/ 2025 acoperă o arie de 3.416.112 mp carosabil și 1170 artere de circulație, împărțite astfel: 389 pe urgența I, 301 pe urgența II, 238 pe urgența III, și 242 pe urgența IV.

„Vom putea interveni cu un număr de 34 de utilaje și 254 de persoane (șoferi/incărcători și muncitori), care vor acționa pe cele 4 urgențe, însemnând un număr de 1170 de artere de circulație, respectiv căi publice, accese, poduri, promenade, trotuare. Astfel: urgenţa I – cuprinde căile publice de intrare şi ieşire în/din Municipiul Oradea, căile publice principale, traseele şi staţiile mijloacelor de transport în comun, poduri, sensuri giratorii, treceri de pietoni, accese instituţii publice; urgența 2 –cuprinde căile publice de acces la cvartalele de locuinţe (blocuri), urgența 3  – străzi asfaltate sau betonate din Municipiul Oradea, unde sunt situaţi agenţi economici sau locuinţe individuale, iar urgența 4 include străzi nemodernizate din Municipiul Oradea (inclusiv zona de dealuri), unde sunt situaţi agenţi economici sau locuinţe individuale.

Cu toate că nu știm încă cum va fi iarna care urmează, consider că suntem pregătiți pentru acest sezon având materiale și utilaje suficiente pregătite, astfel că la o primă ieșire în teren a acestora să fie rezolvată din start o urgență”, a explicat viceprimarul Teofil Filimon.  

Regulile de intervenție au rămas aceleași, fiind delimitate cele patru urgențe, arterele principale și legăturile către instituțiile publice, spitalele și școlile reprezentând urgența I.  

Materialele antiderapante folosite vor fi: sare, antiderapant lichid Cl Ca și antiderapant solid CL Mg.

Toate utilajele care ies în oraş sunt dotate cu sistem de monitorizare GPS, pentru ca de la centrul de control al RER să se poată vizualiza în timp real situarea şi evoluţia acestora în teren.

Intervențiile pentru combaterea zăpezii-poleiului cu material antiderapant solid se vor face cu 23 utilaje cu capacități diferite, iar intervențiile pentru combaterea zăpezii-poleiului cu material lichid se vor realiza cu 2 utilaje cu capacitate de 7 mc (echivalentul a 14.000 litri/intervenție). Pentru această activitate există un utilaj de rezervă cu o capacitate de 7000 litri.

În momentul de față există un stoc de material antiderapante de: 1.250 tone de sare; 270 tone de nisip; 28.000 litri de clorură calciu lichidă; 4,5 tone clorură de magneziu fulgi.

De asemenea, sunt amenajate 3 locaţii pentru depozitarea materialelor antiderapante situate pe strada Moreni, Bihorului şi pe strada Gh. Doja, cu ajutorul cărora se vor reduce timpii de intervenţie.

Distribuie informația
Alte știri