Vânătoarea de comori de Ziua Dunării a adus bucurie în rândul micilor ecologiști

Vineri, cu ocazia Zilei Dunării, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a organizat un eveniment educațional pe gustul micilor ecologiști.

Astfel, în Baza Sportivă Dinamo din Oradea, alături de pirații Mory și Luana, peste 30 de copii au pornit în avetunra căutătorilor de comori. Ca în orice vânătoare de comori, harta și indiciile au fost cele mai importante instrumente. Comorile găsite de mici ecologiști au fost cele 5 râuri care fac legătura între bazinul hidrografic Crișuri și fluviul Dunăre. Prin jocuri interactive și prin munca în echipă, cei mici nu doar că au avut parte de o activitate recreativă ci și-au testat cunoștințele despre geografie și protecția mediului. Acțiunea a fost destinată “aqua”voluntarilor care, în perioada septembrie 2018- aprilie 2019, au participat în mod activ la activitățile educaționale desfăşurate de A.B.A Crișuri. La final, participanții au fost răsplătiți cu medalii și baloane, dar cel mai frumos cadou a fost ora de tir cu arcul.

”Cu toate că Bazinul Hidrografic Crişuri nu este bazin riveran Dunării, grija şi dorinţa de a contribui la protejarea fluviului face ca, şi în acest an, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri să organizeze evenimente menite să contribuie la conştientizarea populaţiei faţă de scopul comun, şi anume: APE CURATE.” Sorin Guler, director A.B.A Crișuri.

În România, Bazinul Hidrografic Crişuri este bazinul cu cel mai mare potenţial în ceea ce priveşte sporturile nautice întrucât aici, pe o lungime totală de aproximativ 100 km, sunt practicabile trei cursuri de apă şi anume: Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Pietros. Calitatea acestor cursuri de apă precum şi modul de gospodărire a tuturor râurilor din bazinul Crişuri au efect asupra calităţii răului Tisa şi implicit a fluviului Dunărea.

Dunărea străbate 10 ţări, 4 capitale şi uneşte peste 80 de milioane de destine. Mai mult de jumătate din lungimea fluviului traversează România şi 30% din bazinul Dunării se află pe teritoriul ţării noastre. În plus, 97,8 % din suprafaţa României se află în bazinul hidrografic al Dunării şi la gurile de vărsare în Marea Neagră se formează Delta Dunării, un loc unic în Europa.

În data de 29 iunie, Europa sărbătoreşte ZIUA DUNĂRII. Manifestările dedicate acestui eveniment se desfăşoară în toate statele dunărene şi anume : Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina.

Pentru activitățile desfășurate anul acesta cu ocazia Zilei Dunării, Administrația Bazinală de Apă Crișuri mulțumește în mod special Inspectoratului de Poliție Bihor, Clubului Sportiv Redpoint Oradea și colaboratorilor de la Prietenii Veseliei.

„Fii activ pentru o Dunăre mai sigură!” este îndemnul transmis anul acesta de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea
tuturor ţărilor dunărene.

Distribuie informația
Alte știri