Capodoperele sună sau arată bine, indiferent în ce manieră sunt interpretate. Iar Variațiunile Goldberg, BW 988 de Johann Sebastian Bach aparțin acestei categorii de lucrări. Indiferent că sunt interpretate la clavecin (așa cum au fost compuse), la pian sau în cele mai interesante combinații de instrumente, sună mai departe bine. Marți, 27 Februarie, de la ora 19, în sala Enescu-Bartok avem ocazia să savurăm această capodoperă cu un ansamblu format din țambal, violoncel și clarinet. Interpeți vor fi interpretate de Előd Kostyák la violoncel, Réman Gergely Bálint la țambal și Réman Zoltán la saxofon.
DA, Variațiunile Goldberg sunt lucrarea la care personajele din Kreisleriana lui ETA Hoffmamn sunt plictisite de moarte, lucrarea pe care Hanibal Lecter (Tăcerea mieilor) își ucide o parte dintre victime, lucrarea pe care Glenn Gould a interpretat-o ca nimeni altul, iar 40 de ani mai târziu versiunea sa este încă de referință. Este lucrarea pe care Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) a compus-o pentru a-l ajuta pe contele Hermann Carl von Keiserlingk să adoarmă. Conform unei întâmplări povestite la începutul secolului al XIX, Bach senior a compus lucrarea pentru Johann Gottlieb Goldberg, elevul fiului său Wilhelm Friedemann. Tânărul Goldberg era angajat la curtea grafului Keiserlingk și cânta în camera alăturată dormitorului acestuia, când era chinuit de insomnii. Celebra Arie a variațiunilor, cu două teme, este transformată de Johan Sebastian Bach de 30 de ori în tot atâtea variațiuni. Johann Sebastian ar fi fost un bun compozitor de jazz! Măiestria tehnică pe care o solicită interpeților este ridicată, dar inteligența artistică pe care o solicită pentru a interpreta această lucrare este fără măsură. În funcție de frazarea lucrării, aceasta poate deveni plictisitoare de moarte sau dimpotrivă poate duce la savoare spirituală.
Acest lucru îl vor încerca cei trei soliști care vor veni în fața noastră marți seara. Clujeni născuți sau deveniți, Előd Kostyák la violoncel, Réman Gergely Bálint la țambal și Réman Zoltán la saxofon, sunt muzicieni maturi sau la început de carieră, care și-au demonstrat deja abilitățile tehnice și artistice la concursuri de specialitate și pe diferite scene ale lumii. Clarinetistul și saxofonistul Réman Zoltán este cunoscut publicului orădean pentru că a făcut aproape 10 ani parte din ansamblul Filarmonicii noastre. Combinația celor trei instrumente este exotică, la prima vedere, dar va reuși să scoată la iveală alte fațete ale muzicii bachiene.
Elevii și studenții, precum și cei care au abonament pentru actuala stagiune beneficiază de intrare gratuită. Mai găsiți bilete la acest concert la caseria filarmonicii sau pe site-ul bilete.ro .
Daniela Stoica