Vechime pentru pensie. Schimbările prevăzute în noua Lege a pensiilor

Începând din 2021, odată cu intrarea în vigoarea a acestei prevederi cuprinsă în Legea 127/2019, românii vor putea cumpăra vechime pentru pensie pentru perioadele neasigurate din trecut. O poate face orice persoană care deține un stagiu de cotizare de 10 ani va putea încheia un contract de asigurare socială cu casa de pensii, plătind, în rate raportate la salariul mediu, contribuții pentru anii din urmă, dar care, însumați, nu pot depăși cinci ani.

Posibitatea completării perioadelor de cotizare a fost posibilă până la finele lui 2018. Mecanismul, ce permitea o plată retroactivă a contribuțiilor pentru o perioadă de cinci ani consecutiv, nu se aplică în prezent.

În noua lege a pensiilor această măsură va fi disponibilă pentru mai multe generații. Adică, pe viitor, românii își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani. Ce scrie în noua lege:
– Orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puțin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială.
– În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială și pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor de mai sus.
– Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacității de muncă și data încheierii contractului de asigurare socială.
– Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare facultativă constituie stagiu de cotizare și se valorifică pentru obținerea unei pensii potrivit prezentei legi.

Distribuie informația
Alte știri

This will close in 6 seconds