Vernisajul expoziției „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere (1871-2021). Nicolae Iorga și Transilvania”

Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Municipiului Oradea și în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și Colecția „Daniel Cosmin Obreja”, organizează vernisajul expoziției „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere (1871-2021). Nicolae Iorga și Transilvania”. Evenimentul face parte din programul estival Tipografia de idei | #hailamuzeu, ediția a III-a și va avea loc joi, 17 iulie 2025, ora 13.00, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A).

Prof. dr. Andrei Pippidi, nepot al marelui savant Nicolae Iorga, a adunat și păstrat timp de decenii mărturii ale vieții, activității științifice, literare, eseistice, dramaturgice și politice ale marelui istoric Nicolae Iorga, iar printr-un act de cultură și generozitate, le-a donat Muzeului Național de Istorie a României, devenind astfel parte a patrimoniului național.

Colecția Iorga-Pippidi este formată din piese excepționale, care au fost pentru prima dată valorificate expozițional în anul aniversar 2021: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor; câteva dintre cele mai importante diplome de doctor honoris causa de la marile universități ale Europei, precum și brevetele, ordinele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții, de la ordinele românești „Steaua României” și „Coroana României”, la cele străine: Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania, o adevărată istorie a Europei în decorații. Alături de acestea, colecția cuprinde documente și fotografii cu autograf primite de către marele istoric de la Familia Regală a României, de la personalități ale vieții culturale și politice din Europa și din țară. 

Nicolae Iorga a studiat, la începutul secolului XX, arhivele transilvănene, printre care și cele din Oradea Mare, publicând volume de documente fundamentale pentru cunoașterea istoriei românilor transilvăneni și pentru susținerea sentimentului național. A militat pentru Unire și a fost, prin scrieri și acțiunile culturale, unul dintre fondatorii României Întregite.

Grație colaborării dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Țării Crișurilor din Oradea o parte din inestimabila Colecție „Iorga-Pippidi” va fi expusă la Oradea, completată de patrimoniul muzeal privitor la relațiile marelui savant cu Oradea și cu Transilvania păstrat la Muzeul Țării Crișurilor. Din expoziție fac parte și piese vestimentare, obiecte personale, documente și medalii din patrimoniul Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române și din Colecția „Daniel-Cosmin Obreja”.

Pentru prima dată la Oradea vor fi expuse, după restaurare: Ordinul Ferdinand I, în grad de Colan, primit de către istoric la 10 martie 1931, câteva scrisori ale reginei Maria trimise lui Nicolae Iorga, anul acesta aniversând 150 de ani de la nașterea reginei, corespondență primită de la personalități transilvănene, dar și documentul prin care Iuliu Maniu, președintele Partidului Național Țărănesc, refuză participarea la guvernul Iorga-Argetoianu în anul 1931.

Expoziția este curatoriată de dr. Cristina Păiușan, cercetător științific la Secția Istorie, și dr. Alexandru Bădescu, șeful Secției Evidența, Conservarea și Protecția Patrimoniului – Muzeul Național de Istorie a României.

Publicul va putea vizita expoziția până în 9 noiembrie 2025.

Alte știri