Vernisajul expoziției Plante medicinale din Bihor, în cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXIV-a

Marți, 17 mai 2022, de la ora 17.00, va avea loc, în cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXIV-a,vernisajul expoziției Plante medicinale din Bihor, organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea. Evenimentul se va desfășura la sediul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), sala de expoziții temporare a Secției de Arte

„Țara noastră este cunoscută pentru bogăția de plante cu proprietăți terapeutice, existând în prezent peste 600 de specii de plante medicinale, multe dintre ele fiind folosite încă de pe vremea tracilor și continuă să fie folosite și în prezent în medicina științifică și tradițională. Acestea cresc peste tot, de la zona de câmpie până la munte, în mediul urban și rural, apărând în mod spontan sau fiind cultivate.

Expoziția cuprinde peste 25 de plante medicinale, din colecția Secției de Științele Naturii a Muzeului Țării Crișurilor, de la coada calului la cicoare, până la măceș și chiar stejar. Unele remedii au fost descoperite de țărani întâmplător sau le-au moștenit de la geto-daci, romani, greci, ori le-au preluat de la alte popoare, iar alte proprietăți farmaceutice au fost identificate după ani de cercetare. Fiecare specie de plantă este prezentată în expoziție sub formă de ierbar, cu denumirea populară și cea științifică, urmată de răspândirea în țară, prezentându-se apoi părțile plantelor care pot fi folosite în scop terapeutic, perioada optimă de recoltare, dar și pentru ce boli se folosesc în practică, ținând cont de modul în care sunt destinate să fie utilizate: uz intern, cu administrare pe cale orală, cât și uzului extern. Formele de preparare variază în funcție de modul de folosire: infuzie, decoct, macerat, tincturi etc.” (Adina Pop, muzeograf și curator al expoziției).

Distribuie informația
Alte știri