Angajații unei firme de pază de la mina bihoreana Băița nu și-au primit salariile de opt luni de zile, motiv pentru care aceștia amenință că își părăsesc locul de muncă, lăsând zăcământul radioactiv nepăzit, la mâna hoților.
Povestea minei Baița este veche. După ce ăn urmă cu ani buni de zile sutele de mineri au fost disponibilizați pentru că statul nu le mai putea plăti salariile, aceasta s-a privatizat, statul punând la dispoziția firmelor private mina de calcar, pe cea de uraniu păstrând-o însă. Cei care au continuat să lucreze la mina de uraniu nu au primit prea multe salarii de la stat, deoarece au fost disponibilizați în mare măsură. Dintre aceștia, pentru a câștiga o pâine, unii mineri au făcut cursuri și s-au reprofilat în paznici înarmați ai minereului existent în mină și depozite, pentru ca acesta să nu fie furat, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani de zile.
Motivul pentru care CNU, Compania Națională a Uraniului a angajat o firmă privată din București pentru paza minereului radioactiv și a explozibilului folosit la extracția minieră a fost furtul repetat al unor bare de uraniu, care pentru radioactivitatea lor a fost socotit un pericol iminent. Astfel, o parte din foștii mineri s-au convertit în paznici pentru că primeau, totuși, un salariu. Din păcate, de 8 luni de zile acesta nu a mai venit, oamenii neavând ce să le dea de mâncare copiilor.
În urmă cu un an de zile, la Băița era haos și grevă: 52 mineri s-au blocat în subteran cerând ca firmele private Băiţa Bihor SA și African Resources Consolidated să fie lăsate să lucreze de către autoritățile statului român. Astăzi, chiar dacă problemele sunt de altă natură, ele continuă să existe.