Oradea găzduiește în perioada 8–18 mai 2025 Zilele Muzeului Țării Crișurilor, un amplu program cultural dedicat memoriei istorice, artei și identității naționale, desfășurat în mai multe locații din rețeaua muzeală a orașului. Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu numeroase instituții locale și naționale, și propune publicului o suită de vernisaje, conferințe, lansări de carte și spectacole speciale.
Deschiderea oficială are loc pe 8 mai
Seria de evenimente debutează miercuri, 8 mai, la Muzeul Orașului Oradea, cu vernisajul expoziției Fericiții episcopi martiri greco-catolici români, un omagiu adus martirilor Bisericii Greco-Catolice din perioada regimului comunist.
În aceeași zi, la Muzeul Țării Crișurilor, începând cu ora 17:00, se va desfășura conferința Regina Maria – o româncă adevărată, susținută de Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române. Seara continuă cu lansarea volumului Regina Maria a României. Însemnări zilnice 1932, ediție îngrijită de aceeași cercetătoare, alături de istoricul Stejărel Olaru, director al Editurii Omnium.
Trei zile dedicate Reginei Maria
Pe 9 mai, la ora 12:00, publicul este invitat la vernisajul expoziției Maria a României, Regină și artistă, găzduită de Sala de expoziții temporare a Secției de Artă din cadrul Muzeului Țării Crișurilor. Expoziția se va deschide oficial pentru public în data de 10 mai, de la ora 10:00, marcând astfel Ziua Regalității.
Conferințe și lansări de carte
Seria Colocviilor Muzeului Țării Crișurilor continuă pe 13 mai, cu conferința Principalele precondiții ale răscoalei lui Horia în Transilvania din secolul al XVIII-lea, susținută de dr. Paul Michelson, profesor emerit la Huntington University (SUA).
Pe 14 mai, are loc o lansare de carte dedicată Revoluției de la 1848 în Crișana: Românii din Crișana în vremea Revoluției de la 1848. Documente, semnată de Augustin Țărău și Vasile Todinca.
Pe 15 mai, acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, va susține conferința Niceea – 1700, tot în cadrul colocviilor muzeului, un eveniment de maxim interes pentru iubitorii de istorie.
Expoziții cu tematici inedite
Pe 16 mai, la Muzeul Orașului Oradea, se va deschide expoziția Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism, care aduce în atenție estetica domestică din perioada regimului socialist.
Noaptea Muzeelor – 17 mai
Unul dintre cele mai așteptate momente ale lunii este Noaptea Muzeelor, organizată pe 17 mai sub genericul Muzeele orădene împreună!, ediția a X-a. Între orele 19:00 și 24:00, orădenii și turiștii pot vizita gratuit toate muzeele orașului și se pot bucura de expoziții permanente și temporare, schimbări de gardă cu torțe, spectacole și un concert susținut de Trupa Taxi, la ora 21:00, în amfiteatrul Muzeului Țării Crișurilor.
Programul serii include peste 15 spații deschise publicului, printre care: Muzeul Orașului Oradea, Casa Darvas-La Roche, Turnul Primăriei, Templul Francmasoneriei, Sinagogile Sion și Aachvas Rein, Palatul Episcopal Romano-Catolic, Catedrala Sf. Nicolae și altele.
Un moment deosebit este și spectacolul Oameni cu aripi de foc, dedicat Anului Național „Iuliu Hossu”, susținut la Catedrala Sf. Nicolae.
18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor
Evenimentele se încheie pe 18 mai, când toate obiectivele muzeale din rețeaua Muzeului Țării Crișurilor vor avea acces gratuit, cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, marcată sub egida ICOM, cu tema „Viitorul muzeelor din comunități în evoluție constantă”.
Zilele Muzeului Țării Crișurilor – program complet
8 MAI
Ora: 12.00
Eveniment: Vernisajul expoziției Fericiții episcopi martiri greco-catolici români
Loc de desfășurare: Muzeul Orașului Oradea (Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41)
Ora: 17.00
Eveniment: Colocviile Muzeului Țării Crișurilor
Conferința Regina Maria – o româncă adevărată, susținută de Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
Ora: 18.00
Eveniment: Lansare de carte Regina Maria a României. Însemnări zilnice 1932, Editura Omnium, București, 2024. Ediție îngrijită de Acad. Georgeta Filitti, care va face și prezentarea cărții, alături de dr. Stejărel Olaru, istoric și director al Editurii Omnium
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
9 MAI
Ora: 12.00
Eveniment: Vernisajul expoziției Maria a României, Regină și artistă
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de expoziții temporare a Secției de Artă
10 MAI
Ora: 10.00
Eveniment: Deschiderea pentru public a expoziției Maria a României, Regină și artistă
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de expoziții temporare a Secției de Artă
13 MAI
Ora: 17.00
Eveniment: Colocviile Muzeului Țării Crișurilor
Conferința Principalele precondiții ale răscoalei lui Horia în Transilvania din secolul al XVIII-lea, susținută de dr. Paul Michelson, profesor emerit, Huntington University, Indiana (SUA)
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
14 MAI
Ora: 12.00
Eveniment: Lansare de carte, în prezența autorilor: Augustin Țărău și Vasile Todinca, Românii din Crișana în vremea Revoluției de la 1848. Documente,Editura Muzeului Țării Crișurilor, Oradea, 2025
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
15 MAI
Ora: 18.00
Eveniment: Colocviile Muzeului Țării Crișurilor
Conferința Niceea – 1700,susținută de Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române
Loc de desfășurare: Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe
16 MAI
Ora: 12.00
Eveniment: Vernisajul expoziției Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism
Loc de desfășurare: Muzeul Orașului Oradea (Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41)
17 MAI
Orele: 19.00-24.00
Eveniment: Noaptea muzeelor (sub genericul Muzeele orădene împreună!, ediția a X-a)
Între orele 19.00 și 24.00 vor putea fi vizitate:
- Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A): Expozițiile permanente ale Secțiilor de Științele Naturii, Arheologie și Istorie, Artă, Etnografie, Lapidariul, Vivariul; Expozițiile temporare Animale din patru continente – Asia; Maria a României, Regină și artistă; Europa
Orele 19.00-22.00
Eveniment: Ceremonialul schimbării din oră în oră a gărzii compuse din voluntari – program organizat de Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I”, Filiala Oradea
Loc de desfășurare: Parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)
Ora 21.00
Eveniment: Conferință și moment artistic Trupa Taxi
Loc de desfășurare: Amfiteatrul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)
Ora 23.00
Eveniment: Retragerea cu torțe a gărzii voluntarilor, organizată de Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I”, Filiala Oradea
Loc de desfășurare: Parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)
- Muzeul Orașului Oradea (Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41) – Expozițiile permanente: Repere din istoria pompierilor bihoreni; Istoria orașului Oradea de la preistorie până în epoca migrațiilor; Marea invazie mongolă; Umanism și renaștere la Oradea; Cucerirea și stăpânirea otomană; Perioada habsburgică și dualistă; Domus Dispensatoris. Ocrotirea sănătății în Cetatea Oradea (sec. XVII–XIX); Expoziția închinată Primului Război Mondial și lui Traian Moșoiu; Arhitectura orădeană; Spațiul urban orădean; Viața culturală orădeană interbelică și postbelică; Învățământul orădean în sec. XX; Viața cotidiană orădeană în comunism; Discoteca anilor ’70-’80; Represiunea comunistă; Arta memoriei: Leon Alex; Istoria fotografiei orădene; Expozițiile cultelor religioase; Biserici în palat – cercetări arheologice în palatul princiar; Renaștere prin restaurare; Sala cu grifoni; Lapidarium; Expozițiile temporare: Fericiții episcopi martiri greco-catolici români; Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism; Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România; Alegoria naturii; Oradea eternă; In memoriam Papa Francisc
- Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” (Str. Iosif Vulcan nr.16) – Expoziția permanentă
- Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (Str. Aurel Lazăr nr.13) – Expoziția permanentă Bihorul … la spargerea lumii
- Muzeul Memorial „Ady Endre” (Parcul Traian nr.1) – Expoziția permanentă (cu jocuri interactive, audiții de poezii și touchscreen-uri)
- Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei (Str. Roman Ciorogariu nr.3)
- Palatul Episcopal Romano-Catolic (Şirul Canonicilor nr.2) – Interioarele baroce și galeria de artă ecleziastică, precum și expozițiile găzduite în Palatul episcopal
- Catedrala Romano-Catolică (Şirul Canonicilor nr.2) – Cripta arhiereilor; ora 20.00: concert de orgă
- Muzeul de Istoria Farmaciei „Rodia” (Str. Republicii nr.33) – Expoziția permanentă de istoria farmaciei
- Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea (Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41)
- Catedrala Sf. Nicolae (Str. Iuliu Maniu nr.1) (unde acest eveniment se înscrie în seria celor dedicate Anului național „Cardinal Iuliu Hossu”): în Catedrală – cinstirea memoriei Cardinalului Iuliu Hossu și a episcopului Valeriu Traian Frențiu, de la a cărui plecare la Cer se împlinesc 150 de ani; studenții Departamentului de Muzică, Facultatea de Arte, Universitatea din Oradea vor susține un recital vocal-instrumental; recitalul violoncelistului Bogdan Cocora; cripta Catedralei; Oameni cu aripi de foc – un spectacol de 80 minute, realizat de Cristian Bădiliță, cu prilejul Anului Național „Iuliu Hossu”: 6 povestiri de Cristian Bădiliță, în lectura actriței Gabriela Codrea, de la Teatrul Regina Maria, Oradea. Comentariu muzical și vizual: Ovidiu Lazăr; în curtea Catedralei: sculptura Puiul de înger a sculptorului Aurel Vlad; grupul statuar Represiune și rezistență a artistului Cătălin Bădărău
- Templul Francmasoneriei (Str. Armatei Române nr. 4)
- Casa Darvas-La Roche (Str. Iosif Vulcan nr. 11)
- Sinagoga Neologă Sion (Str. Independenței nr. 22)
- Sinagoga Aachvas Rein – Muzeul Istoriei Evreilor (Str. Primăriei nr. 25)
- Turnul Primăriei (Str. Tudor Vladimirescu nr. 3)
- Pasajul Madach Imre (Calea Republicii nr. 3)
Intrarea va fi liberă în Noaptea Muzeelor la toate obiectivele menționate mai sus!
18 MAI
Orele: 14.00-18.00
Eveniment: Ziua Internațională a Muzeelor sub egida ICOM și având tema Viitorul muzeelor din comunități în evoluție constantă
În această zi, intrarea va fi liberă la toate obiectivele aparținând Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal!
ORGANIZATOR: MUZEUL ȚĂRII CRIȘURILOR ORADEA – COMPLEX MUZEAL
PARTENERI:
Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Ministerul Culturii din Franța, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei, Episcopia Romano-Catolică Oradea, Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand”, Filiala Oradea, Oradea Heritage, Muzeul Național Peleș, Librăriile Humanitas, Cărturești, Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”, Oradea Transport Local, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Poliția Locală Oradea, ISU „Crișana” Bihor, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Gl. Bg. Anton Berlescu” Bihor.