Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului de Sân, Organizația de femei a PNL Oradea în colaborare cu Organizația Femeilor Liberale Bihor derulează acțiuni de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă acest tip de cancer.
Astăzi, 1 Octombrie între orele 20.00 și 21.00 clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată în roz, culoarea simbol a cancerului de sân, iar joi, 4 Octombrie de la ora 18.00 în sala mare a Primăriei Oradea va avea loc o dezbatere pe tema cancerului la sân și a cancerului de col uterin, importanța controlului periodic și a prevenției în sănătate. Invitații evenimentului din 4 octombrie sunt Dr. Morvay-Szabo Edina – medic primar, radiodiagnostic și în radioterapie oncologică, Dr. Huniadi Anca – medic primar ginecolog, Dr. Sabău Diana Claudia – medic specialist oncolog și Sav Monica – psiholog. Toate participantele la dezbatere vor primi câte un voucher gratuit pentru efectuarea unui test Babeș Papanicolau pentru screening de cancer de col uterin și premii surpriză cu alte servicii medicale gratuite în cadrul unei tombole.
Săptămâna aceasta femeile liberale vor distribui peste 1000 de fluturași informativi, cu care femeile se pot prezenta la consult gratuit luna aceasta și cu care primesc gratuitate la mamografie sau ecografie, prin parteneriat cu Centrul medical Transilvania Imagistică Oradea și Spitalul Pelican Oradea, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
În România, cancerul de sân se află pe primul loc din punct de vedere al incidenței, dar și pe primul loc din punct de vedere al mortalității pentru că foarte multe femei nu conștientizează pericolul sau nu ajung la timp la medic ca să se poată vindeca. În România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat și foarte multe nu supravieţuiesc pentru că sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii.
La fiecare 3 minute e diagnosticat un nou cancer de sân pe glob. La fiecare 14 minute, o femeie moare pe glob, răpusă de cancerul de sân. În 98% din cazuri, el poate fi vindecat, dacă e depistat la timp.
„Este important să fim preocupate de starea noastră de sănătate. 70% din cazurile de cancer la sân sunt descoperite prin autoexaminare. Totuși, nu toți nodulii mamari sunt depistați prin palpare și de aceea se impune consultul periodic la medic. Acțiunea noastră este una de informare dar ne dorim să ajungem și la cât mai multe femei care să beneficieze de un consult gratuit la un medic de specialitate și de o mamografie sau ecografie”, a declarat d-na doctor Camelia Buhaș, președinte al OFL Oradea.