Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) organizează joi cea de-a XIX-a ediţie a Zilei Naţionale a Contabilului Român în cele 41 de judeţe şi Bucureşti.
„Este al 19-lea an în care evenimentul aduce în prim-plan profesia contabilă din ţara noastră, subliniind importanţa acesteia pentru mediul economic, pentru societate. Cu această ocazie, profesioniştilor contabili li se vor alătura reprezentanţi ai instituţiilor şi ai autorităţilor de reglementare, ai mediului de afaceri şi ai mediului educaţional, pentru a dezbate tema Contabilitatea criminalistică: adevărul din spatele cifrelor. Discuţiile se vor axa pe rolul esenţial al contabilităţii criminalistice, de a ajuta organizaţiile să navigheze în siguranţă în mediul financiar-economic complex, incert şi volatil de astăzi”, a declarat preşedintele Consiliului superior al CECCAR, Elena-Ecaterina Chivu, conform unui comunicat potrivit agerores.ro.
La rândul său, Robert-Aurelian Şova, purtător de cuvânt şi vicepreşedinte al Consiliului superior al CECCAR, a subliniat că frauda financiară este o provocare actuală care afectează securitatea economică a afacerii şi chiar a ţării.
„Cum poate fi aceasta combătută? Instrumentele şi metodele specifice contabilităţii criminalistice previn, detectează şi investighează fraudele financiare. Rolul contabilităţii criminalistice în combaterea criminalităţii economice şi a corupţiei, respectiv rolul contabilităţii criminalistice în guvernanţa corporativă sunt subiectele pe care le vom dezbate împreună – liber-profesionişti contabili şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai instituţiilor şi autorităţilor de reglementare şi ai mediului academic – în cadrul panelului”, a spus Robert-Aurelian Şova.
Ziua Naţională a Contabilului Român reprezintă şi un prilej de a evidenţia în mod public rezultatele muncii experţilor contabili şi contabililor autorizaţi, premiindu-i pe aceştia în cadrul Topului naţional şi Topului local al membrilor CECCAR. Sunt recunoscute, astfel, performanţele societăţilor de expertiză contabilă şi de contabilitate, precum şi ale experţilor contabili şi contabililor autorizaţi, în semn de apreciere a contribuţiei acestora la dezvoltarea profesiei şi a mediului de afaceri, în interes public.
Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), cu o istorie de peste 100 de ani, este singurul organism profesional din România care acordă calificările de expert contabil şi contabil autorizat. CECCAR este cel mai mare organism profesional din Sud-Estul Europei, reprezentând peste 35.000 de membri experţi contabili şi contabili autorizaţi.
Cu reprezentare în fiecare judeţ al ţării, inclusiv în municipiul Bucureşti, CECCAR este membru al celor mai importante organizaţii profesionale de profil de la nivel mondial IFAC (International Federation of Accountants) – şi european – Accountancy Europe şi ETAF (European Tax Adviser Federation).