Revista de cultură Familia și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, cu sprijinul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și al Librăriilor Humanitas, prilejuiesc întâlnirea și dialogul publicului cu prozatorul, eseistul, istoricul, politologul și realizatorul de televiziune STELIAN TĂNASE.
Conferința – Zvonuri despre sfârșitul lumii – va fi dublată de prezentarea volumului cu același titlu publicat de autor la Editura Corint, Zvonuri despre sfârșitul lumii. București, 1944-1953, carte intrată de foarte puțin timp în librării. Evenimentul va avea loc la Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române, nr. 1/A), joi, 6 iulie, de la ora 17.
Despre perioada pe care o radiografiază cartea și la care se referă și conferința, Stelian Tănase publica în 2016 un text scurt, dar memorabil:
„Când Armata Roşie ajungea la bariera Colentina, Antonescu şi miniştrii lui erau deja arestaţi de o săptămînă. Mareşalul fusese preluat din Palat şi dus intr-o casă din cartierul Vatra luminoasă unde statea cu chirie Emil Bodnăraş. Ruşii, odată intraţi în capitală, s-au grăbit să-l preia pe marerşal împreună cu Ică, Cristescu etc., să-i ducă la Moscova pentru interogatorii. La Bucureşti era instalat un nou Guvern, condus de generalul Sănătescu. Lucreţiu Pătrășcanu, cu Barbu Știrbey, C-tin Vișoianu etc. au semnat la Moscova armistiţiul la 12 septembrie, după ce delegaţia română a văzut un spectacol cu focuri de artificii. Întrebând ce se sărbătoreşte, li s-a spus «eliberarea Bucureştiului de către glorioasa armată sovietică!» Delegaţii români lăsaseră oraşul curăţat de trupele germane. Li s-a servit o lecţie amară despre despre felul cum se scrie istoria. Altfel spus: «Nasol moment, mişto colivă!»”