Ecologizare in situl Natura 2000 Valea Rosie

Sambata 23 Martie 2019 un grup format din peste 50 de oameni – copii, adolescenti, adulti, voluntari din Oradea, dar si din Spania si Germania au contribuit la o actiune de curatare a unei zone de aproximativ 10 ha din situl Natura 2000 Valea Rosie, portiune situata la marginea cartierului Podgoria / Strada Gheorghe Doja.

Actiunea a fost organizata de catre Fundatia Life Tineret in parteneriat cu Asociatia Learning Communities si au fost culese in cele 3 ore de activitate deseuri menajere din gospodarii peste 100 de saci – flacoane PET, scutece, geamuri termopan, sticle sparte, borcane, roti de bicicleta, haine, cutii de bere si de conserve, pungi de plastic, etc.

“Acum 2 ani de zile am curatat aceasta zona si in data de 23 Martie 2019 descoperim din nou aceasta zona poluata – plina de deseuri. Ne intrebam binenteles cum e posibil ca acesta Arie Protejata de Nivel International de care este responsabila Consiliul Judetean Bihor sa fie astfel de poluata – Cum s-a ajuns in aceasta situatie? E clar ca aceste deseuri sunt aduse aici de „oameni” si e clar totodata ca motivul este acela de a evita plata ridicarii deseurilor. Nu e clar de ce Primariile din zona – Politia, RER nu verifica existenta contractelor de salubritate la populatie si nu organizeaza actiuni care sa duca la inexistenta motivelor pentru care un cetatean ar duce deseurile produse in padure in loc sa le puna la strada si sa le ridice firmele de salubritate. E foarte posibil ca cetatenii din zona nu sunt informati corect legat de volumul/ tipul de deseuri care sunt ridicate de catre firmele de salubritate”, spune Marius Hardut, presedinte Fundatia Life Tineret.