În Piața Unirii a fost dezvelită statuia ecvestră a Regelui Ferdinand

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea, care a avut loc în 23 mai 1919, în Piața Unirii ieri, 23 mai 2019, a fost dezvelită statuia ecvestră a Întregitorului, pe locul în care a fost amplasată inițial, în 1924, la propunerea generalului Traian Moșoiu. Festivitatea de dezvelire a avut loc în prezența oficialităților și a numeroși orădeni. Evenimentul a început cu un moment solemn, respectiv cu intonarea Imnul Național al României, după care placa cu mesajul „Ferdinand Întâi Întregitorul, Rege al României, 1914 – 1927″ de pe soclul statuii Regelui Ferdinand a fost dezvelită de către sculptorul Florin Codre, cel care a realizat statuia.

A urmat slujba de sfințire, statuia fiind sființită de P.S. Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, alături de un sobor de preoți, după care a luat cuvântul Alteța Sa Regală Principele Radu, care a mulţumit în numele Casei Regale. A spus” Această ultimă sută de ani din istoria noastră a costat poporul român mai mult sânge și mai multe vieți decât a făcut-o oricare alt secol din istoria noastră bimilenară. Așadar, începând de astăzi, mai ales tânăra generație din municipiul Oradea nu are nici un dubiu atunci când, trecând prin Piața Unirii sau prin fața statuii Reginei Maria, să înțeleagă care sunt adevăratele modele românești, care sunt adevărații lideri spre care ar trebui să tindă cu mintea și cu sufletul lor. Ați pus a temelie pentru România de mâine.”
Însemnătatea evenimentului a fost prezentată de istoricul Nicolae Noica, nepotul filosofului Constantin Noica, care a vorbit despre imaginea regelui, cel căruia i-a fost prevestit „ori să se încoroneze la Alba Iulia, ori să moară pe câmpia de la Turda”.

Profesorul Noica a menționat că, după amenajarea Pieţei Unirii, în centrul ansamblului Duiliu Marcu a fost amplasată în 1924 statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, îndepărtată după cedarea Transilvaniei de Nord. „După 1989, noua putere, ostilă regalităţii, nu putea fi de acord cu amplasarea statuii Regelui Ferdinand în centrul oraşului”, a arătat istoricul, care a menționat că ” din păcate ne-au trebuit 30 de ani pentru a începe să înţelegem istoria şi a căuta să reparăm nedreptățile trecutului”.

Primarul Ilie Bolojan și-a început discursul prin a mulțumi tuturor celor care au contribuit la realizarea și amplasarea statuii Regelui Ferdinand în Piața Unirii. Edilil a explicat și necesitatea amplasării statuii ecvestre în municipiu: ”Pentru români, cel mai important moment din istoria noastră națională este Marea Unire din 1918. Tot ce este astăzi este o cauză a ceea ce s-a întâmplat atunci și puteam noi oare să marcăm Centenarul fără ca cei care au pus o piatră de temelie la România modernă să aibă locul lor care se cuvine înclusiv în orașul Oradea?!” Primarul i-a evocat pe Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, episcopii Roman Ciorogariu şi Radu Demetriu, Aurel Lazăr, numindu-i „bastioane ale demnităţii şi ale neamului românesc în această parte de ţară”, spunând că ei toți au o statuie în Oradea, astfel se cuvenea ca și Ferdinand Întregitorul să aibă locul ce i se cuvine în orașul nostru, în piața care poartă numele Marii Uniri: Piața Unirii.

Ceremonia a mai cuprins un moment muzical susţinut de corul Voces, după care cei prezenți au depus coroane și flori la statuia Regelui Ferdinand.