Urmaşii Marii Uniri îşi cinstesc înaintaşii

Comunitatea din Chioag, comuna Sîrbi, a dezvelit, ieri, 16 decembrie, o placă comemorativă în cistea lui Gavril Chişbora care, acum 100 de ani, a înfruntat toate primejdiile şi, în numele sătenilor săi, a plecat cu căruţa la Alba Iulia, pentru a se alătura celor 100.000 de români veniţi să susţină decizia delegaţilor reuniţi în Sala Marii Uniri, unde s-a hotărât unirea necondiţionată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, urmată de parastasul eroilor neamului şi făuritorilor Marii Uniri, oficiat de un sobor de preoţi format din părintele paroh Marius Jarca, respectiv pr. Bogdan Pop, pr. Adrian Corch, pr. Adrian Arvai şi pr. Andrei Gheban. Un moment plin de culoare, care a umplut de bucurie suflete enoriaşilor prezenţi până la refuz în biserica ortodoxă din Chiag, a fost susţinut de copiii din sat, coordonaţi de educatoarea Florica Chişbora, o nepoată prin alianţă a fostului participant la Marea Unire, Ghavril Chişbora. Despre însemnătatea momentului de la 1 decembrie 1918, a vorbit managerul general al Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. Totodată a mai luat cuvântul Răzvan Puia, şeful de cabinet al prefectului Judeţului Bihor, care a dat citire mesajului prefectului de Bihor, Ioan Mihaiu. Drumul bihorenilor la Cetatea Unirii nu a fost unul fără primejdii, din contră românii din comitatul Bihorului au fost nevoiţi să meargă pe căi ocolite, pe jos, călare, cu căruţele sau trenurile neîncălzite şi să înfrunte toate primejdiile pentru a ajunge la Alba Iulia. Despre sacrificiul şi martirajul lor a vorbit lector univ. dr. Cristina Liana Puşcaş, muzeograf la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural.  

În numele familiei participantului la Alba Iulia, a luat cuvântul strănepoata Ligia Mirişan (fostă Chişbora), directoarea Bibliotecii Judeţenea „Gheorghe Şincai Oradea: „M-am implicat trup şi suflet ca numele lui Gavril Chişbora să fie astăzi în atenţia noastră. Îi mulţumim bunicului nostru că a reuşit să facă din numele Chişbora un nume respectat”.

Gavril Chişbora a fost primarul satului Choag, s-a născut în anul 1877 şi a decedat în anul 1937, având 10 copii. A plecat la Alba Iulia cu trăsura și, până să ajungă la destinația de sufleta schimbat de mai multe ori caii, pe care i-a regăsit apoi, la întoarcerea acasă. Nu a fost un drum ușor, dar dorința de a fi acolo, alături de ceilalți români, i-au dat puterea de a înfrunta toate obstacolele. 

Manifestarea s-a încheiat cu dezvelirea plăcii comemorative, respectiv cu sfinţirea ei de către soborul de preoţi. De asemenea, din partea Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor, respectiv a Primăriei Sârbi, reprezentată de primarul Gavril Herman şi viceprimarul Vasile Pop, s-a depus şi o jerbă de flori.

Distribuie informația
Alte știri