1 iunie – Ziua Copiilor la Senatul României. Programul complet al activităților

Cu ocazia Zilei internaționale a copilului, Senatul României va organiza și anul acesta, în intervalul orar 10:00 – 17.00, pe întreg perimetrul din fața clădirii, un eveniment amplu dedicat celebrării drepturilor și libertăților copiilor și tinerilor din România și din Uniunea Europeană, intitulat Senatul Copiilor. În fiecare an, 1 iunie constituie un prilej oportun pentru instituția noastră de a ne exprima deschiderea și aprecierea față de toți tinerii din România, ale căror dorință, pregătire, entuziasm și educație trebuie valorificate și cultivate în mod constant.
 
Evenimentul găzduit de Senatul României este organizat în parteneriat cu alte instituții publice și private şi organizaţii din România: UNICEF România, Salvați Copiii, World Vision România, Crucea Roșie Română, Jandarmeria Română, Ministerul Afacerilor Interne, Poliția de frontieră, Departamentul pentru Situații de Urgență, Primăria Municipiului București, Amprenta de Bine, Federaţia Română de Automobilism Sportiv și un număr important de ambasade care asigură o gamă largă de activități culturale, educaționale și sportive. Scopul este acela de a valorifica și încuraja schimbul de expertiză și viziune, pentru ca vocea și implicarea tinerilor să devină mult mai vizibile în societate și în instituțiile statului.  

Deschiderea oficială a evenimentului este programată la ora 10:30, când președinta a.i. a Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, împreună cu Anna Riatti – UNICEF, Gabriela Alexandrescu – Salvati Copiii, Pîrlici Elena Maria, clasa a 12-a, premiul I la etapa națională a Olimpiadei de biologie, Ciorchină Cătălina, elevă în clasa a V-a, olimpică la etapa națională a Olimpiadei ”Lectura ca abilitate de viață” și doi copii din Boardul Copiilor UNICEF vor susține o conferință de presă. La deschiderea acestui eveniment va fi prezentă și ASR Principesa Sofia.

Imediat dupa declarațiile de presă, Președintele Senatului a.i. Doamna Alina Gorghiu va face un tur al standurilor ce vor fi amenajate în curtea Senatului, în semn de bun venit.

Pe toată durata evenimentului, copiii, părinții, bunicii și toți cei care vor să sărbătorească ziua de 1 Iunie la Senat vor avea parte de numeroase suprize și activități interesante. Suntem siguri că cei mici vor fi încântați de vata pe băț pe care o vor primi gratuit din partea Senatului, dar și de faptul că vor putea servi toată ziua înghețată de la tonetele din curte. Vor avea parte de distracție pe cinste în zona de iarbă, unde vom instala un tobogan gonflabil uriaș.

UNICEF îi va învăța pe cei mici, prin jocuri interactive, despre drepturile lor, conform programului: Roata Drepturilor Copilului (10:00-17:00); Distributie de broșuri, brațări, stickere, evantaie (10:00 – 17:00); Fotografii cu mascotele UNICEF și Senat Junior (10:00 – 17:00); Photobooth (10:00 – 17:00); Facepainting (10:00-14:00); Scriere nume în Swahili si Arabă (12:00-17:00); Acrobați în baloane, pe iarbă (11:00 – 12:30) – Oportunitate foto; Stampila UNICEF pe mânuță (10:00 -17:00); Distribuție baloane (16:00 – 17:00).

Salvați Copiii, cu ajutorul voluntarilor, va susține activități tematice legate de drepturile copilului, adoptarea unui stil de viață sănătos, siguranța online, prevenirea bullyingului în rândul copiilor prin Școala Mobilă – instrument educativ inedit și interactiv și prin mini-ateliere; sesiuni pentru părinți legate de dezvoltarea armonioasă a copiilor și relația părinte/copil. Peste 100 de copii incluși în programele organizației, copii români, dar și refugiați din Ucraina și din alte țări se vor bucura de activitățile organizate la Senat pe parcursul zilei de 1 iunie.

World Vision România, cu o echipă de animatori, va face pictură pe față și jocuri pentru copii, ateliere si jocuri creative. Atelierele vor atinge teme precum terapia prin dans, artă şi pictură pe tricouri şi jocuri pe diferite teme legate de drepturile copiilor. Copiii ucraineni şi români parte din proiectele socio-educaţionale ale fundaţiei din Bucureşti vor fi, de asemenea, prezenţi în cadrul activităţilor.

Asociația Amprenta de Bine invită copiii să descopere lumea lui D.O.R.u’ și a ADeBe, să se joace cu drepturile, să înțeleagă obligațiile și să fie responsabili. Ce drepturi primești odată cu vârsta de 14 ani? Cine scrie legile și de unde le aflăm? Copiii sunt așteptați cu fișe de lucru și jocuri interactive pentru toate vârstele, cu stikere colorate și multe zâmbete.

Ambasadele Spaniei, Cubei, Republicii Moldova, Palestinei, Turciei, a Coreei de Sud, a Italiei, Georgiei, Finlandei, Ungariei, ambasada Ucrainei și Japoniei propun o gamă largă de activități culturale, educaționale și sportive, cu scopul de a promova interculturalitatea prin jocurile copilăriei specifice fiecărei țări, de a valorifica și încuraja schimbul de expertiză și viziune, pentru ca vocea și implicarea copiilor să devină mult mai vizibile în societate și în instituțiile statului.

Serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne îi vor încânta pe vizitatori cu dotările de care dispun, de la autospecialele pompierilor, la caii Jandarmeriei, câinii Poliției de frontieră și chiar un elicopter.

CertSIGN va susține ateliere la standul dedicat, în cadrul cărora îi va învăța pe copii să își creeze o parolă sigură.

De la ora 12.00 la ora 12:30, va avea loc sceneta ‘Coana Chirița’ oferită publicului de Teatrul Evreiesc de Stat, cu participarea marii actrițe Maia Morgenstern, la nivel P1.

Între orele 13.00 și 13.40, la standul Institutului Cervantes aflat în curtea Senatului, va avea loc  demonstrația de percuție pe ritmuri spaniole si hispanoamericane, sustinută de muzicianul Fabián Sanchez.

Începand cu orele 14.00, Scoala turcă „Maarif” va oferi copiilor un spectacol de cântece și dansuri tradiționale, la standul Turciei, în curtea Senatului.

CREART va organiza ateliere interactive: confecționarea semnelor de carte cusute, păpuși din linguri de lemn, atelier de olărit, tablouri din materiale reciclabile și multe altele.

Cantus Mundi ne va încânta cu fragmente din ”Anotimpurile”, de Antonio Vivaldi, imediat după conferința de presă (estimativ, ora 11:00).

Muzeul Fotbalului București va pune la dispoziția copiilor terenuri de mini-fotbal, unde cei mici își pot dovedi talentul. Vor avea și posibilitatea să joace partide de fussball și jocuri FIFA, pe playstation 5. Vor putea admira expoziția de tricouri legendare de colecție și se vor întâlni în persoană cu fotbaliști celebri.

Clubul Dinamo îi va învăța pe doritori baby rugby și volei, pe terenurile special amenajate pe iarbă.

Impetus Dance Studio va avea un program variat de reprezentații – dansuri de societate, street dance – după sceneta de teatru, în interiorul Senatului, nivel P1, precum și scurte momente de dans în curtea Senatului.

Participanții vor avea la dispoziție o zonă de food trucks cu gustări, apă și băuturi răcoritoare.

În plus, vor fi organizate tururi gratuite de vizitare a Senatului, atracțiile principale fiind biroul Președintelui Senatului și sala de plen a Senatului.

Nu vor lipsi animatorii, baloanele, photo booth, face painting, dar și multe alte surprize.

În premieră, spațiul destinat manifestărilor cu ocazia zilei de 1 Iunie include și Grădinile Senatului, recent amenajate.    

Distribuie informația
Alte știri