1 Mai, Ziua Muncii. Semnificaţii si rememorări legate de Oradea

Foto: digi24.ro

Cu o tradiţie de mai bine de un secol şi cu origini americane, greva muncitorilor din Chicago, Sărbătoarea de 1 mai a fost adusă în România de regele Carol în 1890, atunci când a fost și serbată pentru prima dată.

Era comunistă a exploatat propagandistic această zi. Atmosfera festivă de 1 mai oferea de fapt ocazia de a se mulţumi „bravilor conducători” pentru liniştea şi bunăstarea oferită. Toată lumea participa, oamenii de la sate și de la orașe fiind scoși cu forța din case pentru defilare.

Prin Oradea defilau şoimii, pionierii, salariaţii de la Infrătirea, Solidaritatea, Mecanica, Crişul, UAMT, Arta, Mioriţa, Alumina, Sinteza şi multe alte fabrici şi evident armata. Nici cadrele medicale şi nici dascălii nu erau scutiţi. Cu toţii strigau lozinci de preamărire a conducătorului iubit. Aşa era sărbătorită ziua de 1 mai în perioada regimului comunist.

Astăzi, un singur lucru a fost păstrat din vechile tradiţii…. Cei mai mulţi petrec ziua de 1 mai la iarbă verde cu mici şi bere. Asta însă nu in pandemie

Distribuie informația
Alte știri