1 Martie – Mărțișor. Care e semnificația și ce legende marchează prima zi de primăvară


Ziua de 1 martie marchează, calendaristic, începutul primăverii, iar Mărțișorul este simbolul acestui anotimp și al renașterii naturii.

Mărțișorul este un simbol al norocului și bunăstării. El ne aduce optimism și credință. Forma acestuia s-a schimbat în timp. La început mărțișorul era simbolizat printr-o moneda. Mai târziu apărea sub formă unor mici pietre de rău vopsite în alb și roșu înșirate pe o ață. Acum mărgelele frumos colorate, ceramică și florile le-au luat locul. În șnurul alb-roșu se împletesc anotimpul ce a trecut – iarna și cel ce începe – primăvara, de care e prins un simbol.

În tradiția populară se spune că firul mărțișorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Astfel, în plan simbolic, firul mărțișorului este firul anului, al tuturor zilelor de peste an.

Conform tradiției populare, mărțișorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, că să aducă noroc.

Despre istoria mărțișorului, Tudor Arghezi a scris că fetele au început să poarte fir alb de mătase, după ce au observat că vântul de primăvară le pătează pielea. După ce metoda a dat roade, au legat și un fir roșu, ca să nu fie deocheate.

Distribuie informația
Alte știri