1 Noiembrie – Luminația sau Ziua Tuturor Sfinților. Mormintele devin mici altare de lumini

În fiecare an, la data de 1 noiembrie, creștinii de rit romano-catolic sărbătoresc Ziua Morților sau “Luminațiile” cum sunt cunoscute în popor. A devenit o tradiție ca în această zi, credincioșii să își îndrepte gândul în rugăciune către toți cei dragi ai lor trecuți la cele veșnice. Oamenii și-au făcut obiceiul de a merge la cimitir pentru a curăța mormintele și pentru a le împodobi mai apoi cu flori, coroane și candele în memoria celor care cândva erau parte din viața lor. Mii de lumânări și flori inundă cimitirele în aceste zile, iar in noaptea de 1 noiembrie fiecare mormânt devine un mic altar de lumini.

Se spune că de Ziua Morţilor porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar morţii vin să-i viziteze pe cei vii. Semnificaţia Zilei morţilor se regăseşte în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, însă tradiţia a fost preluată în timp şi de ortodocşi, luterani, calvini sau unitarieni.

Aşa cum se întâmplă în fiecare an, în cimitirele din Bihor pregătirile au început cu câteva zile înainte, iar oamenii se pregătesc din timp cu lumânări, coroane și fel și fel de flori. Și în acest an oamenii s-au înghesuit în florării și piețe pentru a-și achiziționa cele dorite la cel mai bun preț, astfel în acest an se pot găsi coroane începând de la 10 lei până la 65 de lei, lumânări de la 40 de bani până în 30 de lei, prețul diferă în funcție de mărime și model, iar crizantemele și garoafele se vând de la 2 lei firul.

Joi, 1 noiembrie 2018, cu ocazia Zilei Morților, Cimitirul Municipal Rulikowski va fi deschis între orele 8.00 – 2100. Accesul auto în incintă va fi interzis, cu excepția autovehiculelor care transportă persoane cu handicap locomotor sau mobilitate redusă, în baza legitimației care atestă acest fapt. Pentru cei care nu circulă cu mașina s-au adăugat curse provizorii intre P-ta Unirii si Cimitirul Rulikowski menite a facilita deplasarea utilizatorilor mijloacelor de transport în comun la Cimitirul Rulikowski. Autobuzele vin la intervale de succedare de 15 minute. Cursele sunt efectate în intervalul orar 10:00 – 18:00.

Cezara Bogdan

COMPANIE DE TRANSPORT INTERNAȚIONAL MĂRFURI ȘI LOGISTICĂ din Parcul Industrial Borș
ANGAJEAZĂ ECONOMIST SENIOR
CONDIȚII
Absolvent studii superioare economice
Vechime minim 5 ani in domeniu, cuprinzând toate aspectele activității financiar-contabile
Cunoșterea temeinica a legislației financiar-contabile in vigoare
Cunoștințe de operare MS Office (Word, Excel);
CV se trimite la adresa angajări@inovativlogistic.ro, pentru programare interviu

Alte știri