1 octombrie: Ziua internaţională a muzicii, cel mai mare element unificator din umanitate

În fiecare an, la 1 octombrie, este sărbătorită Ziua internaţională a muzicii (International Music Day), susţinută de Consiliul Internaţional de Muzică (International Music Council – IMC), care promovează diversitatea muzicii din viaţa tuturor popoarelor şi accesul la muzică pentru toţi oamenii, încurajând schimbul de experienţe culturale, idealurile de pace şi prietenie, potrivit www.imc-cim.org.

Ziua internaţională a muzicii, iniţiată în 1975 de Lord Yehudi Menuhin, a fost organizată pentru prima dată de Consiliul Internaţional de Muzică (International Music Council – IMC) la 1 octombrie 1975, în conformitate cu rezoluţia adoptată în cadrul celei de-a 15-a Adunări Generale de la Lausanne, în 1973. Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost făcută atât de renumitul violonist şi muzicolog, Yehudi Menuhin, cât şi de Boris Yarustowski, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Internaţional al Muzicii al UNESCO, care au semnat o scrisoare, în acest sens, la 30 noiembrie 1974, adresată tuturor membrilor acestuia, potrivit www.imc-cim.org.

Consiliul Internaţional de Muzică, fondat de UNESCO în 1949, reprezintă cea mai mare reţea de organizaţii, instituţii şi persoane din lume care îşi desfăşoară activitatea în domeniul muzical, reunind organizaţii din aproximativ 150 de ţări din întreaga lume.

Un studiu realizat de oamenii de știință a arătat că melodiile preferate ne dau o stare de bine şi ne stimulează activitatea creierului.

Ziua internaţională a muzicii promovează arta muzicală şi relaţia de prietenie între popoare şi culturi, schimbul de experienţă şi aprecierea numeroaselor valori estetice. Muzica este cel mai mare element unificator din umanitate şi toate evenimentele sociale semnificative au piese muzicale dedicate acestui deziderat.

Sursa: agerpres.ro

Distribuie informația
Alte știri