10 Iunie: Sărbătoarea Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, celebrată la Liceul Ortodox din Oradea

Elevii de la Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea au sărbătorit joi, 10 iunie 2021, Praznicul Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, ziua de pomenire a tuturor eroilor neamului românesc.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Astfel, în toate bisericile ortodoxe din țară și nu numai se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru credință, libertate și dreptate.

Atât în paraclisul de pe strada Republicii cât și în cel de pe strada Aluminei de la Liceul Ortodox s-a prăznuit Înălțarea Domnului prin Sfânta Liturghie urmată de slujba de parastas pentru eroii neamului, slujbe săvârșite de către părinții profesori și la care au participat elevii mari, dar și cei mici ai școlii noastre.

Pe de altă parte, profesorii și elevii din clasele primare și gimnaziale au pregătit o serie de activități educative și cultural-artistice prilejuite de aceste două mari sărbători. Activitățile în cadrul orelor de religie au punctat în mod deosebit semnificația sărbătorii Înălțării Domnului, iar la orele de istorie, elevii îndrumați de domnul profesor au dorit să aducă un omagiu celor care s-au jertfit pentru apărarea și libertatea țării și a credinței strămoșești prin dezbateri tematice despre cei care au lăsat o amprentă semnificativă asupra destinului poporului românesc.

Și cei mai mici dintre elevii școlii, clasele pregătitoare și clasele I, au discutat despre ce  înseamnă ”a fi erou”, s-au lăsat cuprinși de tainele timpurilor străvechi  audiind ”Imnul eroilor”, au ascultat povestea plină de eroism a Ecaterinei Teodoroiu , prima femeie soldat care s-a jertfit pentru neamul românesc. Impresionați de povestea eroinei, copiii au colorat un tablou ce surprinde vitejia eroinei de pe câmpul de luptă și au încheiat omagiul adus eroilor printr-o rugăciune pentru toți eroii care s-au jertfit pentru țară.

Activitatea s-a încheiat într-o notă veselă, pe ritmurile melodiei ”Țara mea-i un colț de rai”, cântată și încinsă într-o horă, ale cărei versuri ilustrează frumusețile țării, frumuseți la care au contribuit toți înaintașii și eroii neamului românesc.

Colegii lor mai mari, cei din clasele II – IV au urmărit un Power Point despre semnificația acestei duble sărbători, au comemorat eroii din cel de-al  doilea Război Mondial, au confecționat jerbe din flori lucrate manual de ei pentru a cinsti memoria lor și au încheiat activitatea prin creionarea portretelor celor care, prin actele lor de vitejie, vor rămâne mereu vii în sufletele lor.

Dacă fiecare dintre noi, mic sau mare, își îndreaptă gândul din timp în timp spre cei care sunt eroii noștri, atunci, cu siguranță, ei nu vor fi uitați.

Prof. Angelica Suciu

Distribuie informația
Alte știri