100 de ani de la instaurarea administrației românești în Bihor și Oradea

Împlinirea a 100 de ani de la instaurarea administraţiei româneşti în judeţul Bihor şi în Oradea va fi marcată printr-un program amplu, desfăşurat pe parcursul a cinci zile, în perioada 16-20 aprilie. Sunt programate ceremoniale la monumente şi troiţe din Borod, Aleşd, Tileagd şi Oradea.

La Oradea, startul evenimentului va fi dat marţi, 16 aprilie. La ora 12.00, la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, va avea loc deschiderea oficială a expoziției stradale „100 de ani de la eliberarea Oradiei. Traian Moșoiu în arhivele familiei”, realizată de dr. în istorie Cristina Pușcaș.


Împlinirea a 100 de ani de la eliberarea Oradiei va fi marcată în data de 20 aprilie printr-un program amplu, care va debuta la ora 11.00, pe strada Independenţei, cu organizarea și constituirea detașamentului pentru reconstituire istorică, urmată de slujbe de pomenire pentru toți înaintașii acestei țări și o rugăciune pentru întreg neamul românesc la Biserica cu Lună şi la Catedrala „Sfântul Nicolae”. La ora 11.45, pe platoul din faţa Bisericii cu Lună, va avea loc reconstituirea istorică a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly. Manifestările vor continua la bustul Generalului Traian Moșoiu si apoi în Piața Unirii unde vor fi dezvelite şi sfinţite statuia episcopului ortodox Roman Ciorogariu şi statuia episcopului greco-catolic Demetriu Radu.


La finalul ceremonialului, de la ora 15.00, pe traseul strada Independenței – Piața Unirii – strada Avram Iancu, va avea loc defilarea militară realizată cu personalul și tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională. Se anunţă a fi una spectaculoasă, căci MApN a aprobat ca la Oradea să defileze trei transportoare amfibii blindate (TAB-uri), două instalaţii de aruncătoare proiectile reactive, două tunuri obuziere, două autostaţii Panther, trei autospeciale de comunicaţii, iar deasupra oraşului să zboare – dacă vremea o va permite – patru avioane MIG 21 Lancer şi patru elicoptere IAR 330 Puma Socat.


La ora 16.30, în Piaţa Unirii, va avea loc un concert de muzică folclorică susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist Crișana, iar, în paralel, se va desfăşura o expoziție de tehnică militară din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională și demonstrații de reconstituire istorico-militară. La ora 19.30 este programată retragerea cu torţe, pe traseul Parcul Traian (Prefectură) – Podul Dacia – Turbogirație – strada Independenței – Piața Unirii. La ora 20.00, pe scena din Piaţa Unirii va urca Andra, iar la finalul concertului pe care aceasta îl va susţine, vor avea loc focuri de artificii, care vor încheia manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la instaurarea administrației românești în județul Bihor și în Oradea.

Distribuie informația
Alte știri