101 imagini ale fotoreporterilor bihoreni expuse pentru prima oară la Galeria “Euro Foto Art”

Prima expoziție a fotoreporterilor din presa scrisă bihoreană a deschis astăzi programul expozițional al Galeriei “Euro Foto Art”. În cadrul evenimentului, fotoreporterii bihoreni și-au expus fotografiile de presă realizate în alb-negru dar și color. Este vorba despre fotoreporterii Remus Toderici (Crișana) și Lorand Szilagyi (Bihoreanul), jurnaliștii Simona Albinaru, Teodor Biriș, Dan Birta, Camelia Bușu, Crina Dobocan, Alex Guiaș (Jurnal Bihorean), iar de la Bihari Naplo- Pap Istvan, Rencz Csaba, Szeghalmi Ors.

Instantaneele surprind momente politice, religioase, dintre care multe având un înțeles  haios. Desigur că nu au lipsit fotografiile culturale ce surprind  piesele superb jucate ale Teatrului Regina Maria sau cele care ilustrează civicul sau fotografia de sport.

Expoziția a fost deschisă de un scurt discurs al artistului fotograf Toth Ștefan,  președintele Asociației Euro Foto Art, care a ținut să menționeze motivul pentru care s-a organizat expoziția: “Întotdeauna fotoreporterii au fost invitații noștri la evenimente pentru a realiza materiale despre acestea, dar noi niciodată nu am avut grijă să îi aducem în atenție și pe ei.”

În cadrul expoziției s-a adus în discuție și o nouă inițiativă a asociației, și anume, de a înființa un grup al fotoreporterilor din Bihor unde să aibă loc întâlniri în cadrul cărora aceștia să discute problematici legate de fotografia de reportaj.  Totodată, președintele a afirmat că va exista și la anul o expoziție ilustrată cu munca acestora, dar că în anul 2018 conducerea își dorește să dezvolte ideea și să invite fotoreporteri din presa online, culturală și de divertisment.

La eveniment au fost prezenți atât expozanții, cât și redactorii șef Camelia Busu (Jurnal Bihorean) și Daniel Man (Crișana), redactorul șef adjunct al Bihari Naplo, Derer Ferenc. Daniel Man a vorbit despre impactul fotografiei asupra publicului cititor, spunând că “forța fotografiei de presă constă în faptul că dublează informația scrisă și îi sporește cu mult valoarea  acesteia. Poate că de aici derivă și expresia că o fotografie reușită spune mai mult decât 1.000 de cuvinte. Fotografia este un stop cadru care prinde viață în fața cititorilor.”

Expoziția va putea fi văzută până la data de 19 ianuarie 2017, la Biblioteca Județeană “Gheorghe Șincai”, între orele 8.00-19.00, iar accesul publicului este gratuit.

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6372866270484254513″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”4″ size=”220″ num=”80″ border=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

Text si fotografie: Beatrice Bungo

Distribuie informația
Alte știri