11 decembrie: Ziua internaţională a munţilor (ONU)

Foto: Silviu Corbu

Ziua internaţională a munţilor este celebrată la 11 decembrie şi a fost proclamată, în 2003, de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 57/245.

Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internaţional al munţilor desfăşurat în 2002. Iniţiativa a condus la crearea de comitete naţionale şi alianţe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internaţional pentru punerea în valoare a regiunilor montane. Pentru 2021, tema propusă este „Sustainable mountain tourism” („Turismul montan durabil”), potrivit http://www.un.org.

Turismul montan atrage aproximativ 15 până la 20% din turismul global. Turismul, însă, este unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia de Covid-19, afectând economiile, mijloacele de trai, serviciile publice şi oportunităţile de pe toate continentele. În munţi, restricţiile pentru gestionarea pandemiei cu noul coronavirus au agravat şi mai mult vulnerabilităţile comunităţilor montane.

Această criză poate fi văzută ca o oportunitate de a regândi turismul montan şi impactul acestuia asupra resurselor naturale şi a mijloacelor de trai, pentru a-l gestiona mai bine şi pentru a-l valorifica pentru un viitor mai rezistent, mai ecologic şi mai favorabil incluziunii.

În timp ce turismul montan durabil este tema sugerată pentru 2021, ţările, comunităţile şi organizaţiile sunt invitate să sărbătorească această zi printr-o temă care este relevantă pentru ele.

Munţii reprezintă căminul a 15% din populaţia lumii şi pentru aproximativ jumătate din biodiversitatea planetei. Conservarea acestora reprezintă un factor cheie pentru dezvoltarea durabilă. Aceştia furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un trai decent pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc în zone montane, iar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogăţii naturale.

Sursa: agerpres.ro

Alte știri