11 noiembrie: Un nou protest la DSVSA Bihor

Aproximativ trei sferturi dintre doctorii veterinari din Bihor si-au suspendat  activitatea, începând de luni, nemulțumiți pentru că nu si-au mai încasat banii pentru serviciile prestate încă din vară. Imbracati in combinezoane albe, unii dintre ei au protestat in prima zi a saptamanii  in fata DSVSA Bihor solicitand aplicarea legii 236 si OUG 117 si achitarea restantelor financiare, renuntarea la presiuni de a semna Actele aditionale la Contractele de concesiune/Acord Cadru care sunt abuzive si exced cadrul legal si asigurarea echipamentului de protectie anti COVID – PPA si a consumabilelor si dezinfectantilor pt. desfasurarea activitatii specifice in Campania de inspectare a gospodariilor populatiei

Potrivit medicilor, ANSVSA nu respectă Legea 236/2019 și OUG nr. 117/2020 care le dădea speranța că, în sfârșit, o să aibă un venit decent. În luna iulie a acestui an, Guvernul a aprobat cadrul legal primar prin care se acorda o sumă lunară de 10.000 de lei, exclusiv TVA, pentru medicii care realizează activități sanitare-veterinare publice. Măsura era văzută ca un sprijin pentru cabinete în condițiile în care în prima parte a anunuui s-a înregistrat un număr semnificativ de circumscripții sanitare-veterinare vacante.

O intenție bună s-a transformat însă într-un coșmar pentru medicii veterinari

Medicii veterinari lucrează pe tarife din 2013 fara nici o indexare timp de 7 ani in contextul in care salariul minim pe economie, utilitatile si toate cheltuielile aferente functionarii unui Cabinet medical veterinar s-au triplat. Prin urmare, Legea 236 si OUG 117 erau o raza e speranta că, in sfarsit, medicul veterinar va avea un venit decent.

Invocand Legea 98 a achizitiilor publice, DSVSA Bihor le-a solicitat doctorilor care au contracte de prestări servicii, semnarea actelor aditionale pentru o suma care nu poate depasi 50% din valoarea Contractului, cu toate ca alte judete au incheiat contractele exact pe suma de 10000 lei cum este stipulata in Lege si in Ordonanța de urgentă susține doctorul Gug Gheorghe, președintele filialei județene a Colegiului Medicilor Veterinari.

Cum în cazul localităților cu un efectiv de animale mic valoarea contractelor este și ea proporțională, unii medici ar urma să primească doar 1500-2000 de lei din cei 10.000 promiși de Guvern, ceea ce ar falimenta cabinetele.

Am făcut angajări, am făcut dosarele de decont,am făcut facturi care au fost înregistrate la DSVSA, am plătit impozitul si TVA pe facturile emise și acum ne-au trimis facturile înapoi, reclamă medicii care, la finalul săptămânii, au notificat DSVSA că suspendă activitatea, începând de luni, 9 noiembrie.

Pe timpul suspendării activității sănătatea animalelor nu este pusă în pericol pentru că urgentele și tratamentele se vor realiza în mod normal. În schimb, medicii nu vor face identificari, nu vor elibera formularele de mișcare-vânzare, certificatele de sănătate a animalelor către abator, nu se vor face vaccinări antirabice și nici inspecții în exploatații și nu se va elibera nici un fel de act.

Distribuie informația
Alte știri