11 septembrie: 21 de ani de la atentatele care au schimbat pentru totodeauna faţa Americii dar şi a lumii

Foto: dw.com

SUA comemorează duminică 21 de ani de la atacurile din 11 septembrie, iar preşedintele Joe Biden va susţine un discurs în faţa Pentagonului.

Atacurile de la 11 septembrie 2001 împotriva oraşului New York şi Washington D.C  au declanşat  schimbări de amploare în abordările şi operaţiunile antiteroriste din SUA şi din întreaga lume.

Dimineața zilei de 11 septembrie părea să fie una obișnuită pentru americani, însă ce nu știau, era că pe aeroporturile din Washington D.C, Boston și New York se îmbarcau teroriștii Al-Qaeda pentru a pregăti, ce avea să fie, cea mai mare tragedie sângeroasă de pe continentul american.

La 11 septembrie 2001, nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane aparţinând United Airlines şi American Airlines. Două au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), unul a vizat clădirea Pentagonului (Washington) şi un altul s-a prăbuşit pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.977 de morţi – cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

Cea mai tânără victimă a fost Christine Lee Hanson, în vârstă de doi ani, care a murit într-unul dintre avioane împreună cu părinţii ei Peter şi Sue.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri