11 țări din Schengen au reintrodus controalele la frontieră în urma conflictului Israel-Hamas, de frica teroriștilor

Foto: istock

Atacurile din Franța, Belgia și Germania au întărit deciziile de impunere a restricțiilor de circulație între țări.

27 de țări din toată Europa fac parte în acest moment din Schengen, zona de liberă circulație în care așteaptă să intre de ani buni și România și Bulgaria. Doar că, în ultimele săptămâni, acest rai european în care oricine se putea mișca liber, fără restricții, s-a blocat.

Sunt 11 țări care au reintrodus controale la frontierele terestre. Printre ele Franța, Germania și Austria, care și-au motivat deciziile prin dorința de a stopa migrația ilegală. Ultimele care s-au alăturat listei sunt Italia, care a impus controale la frontiera cu vecina Slovenia, care la rându-i a făcut același lucru la granița cu Ungaria și Croația, care nici n-a apucat să se bucure prea mult de libera circulație, fiind intrată în Schengen de mai puțin de un an. Tot cu efect de domino s-a produs și reintroducerea controalelor între Germania și Polonia sau Cehia, care au anunțat că vor controla intrările dinspre Slovacia.

Conform reglementărilor europene, aceste restricții trebuie să aibă caracter temporar și nu se pot întinde pe mai mult de 6 luni. Analiștii cred că tendința este de a permanentiza controalele, mai ales că există riscul ca un nou val masiv de migranți să se îndrepte în curând spre Europa din Orientul Mijlociu.

Sursa: stirileprotv.ro

Distribuie informația
Alte știri