12 iunie, Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

Foto: stiri.tvr.ro

Deși s-au înregistrat progrese semnificative în reducerea exploatării prin muncă a copiilor în ultimele două decenii, progresul a încetinit de-a lungul timpului și chiar a stagnat în perioada 2016-2020. Astăzi, 160 de milioane de copii sunt exploataţi prin muncă, unii chiar în vârstă de 5 ani.

Tema sub care se desfăşoară, în 2022, Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor, este „Protecție socială universală pentru a pune capăt exploatării prin muncă a copiilor”. Este un apel pentru investiții sporite în sisteme și scheme de protecție socială menite să protejeze copiii de exploatarea prin muncă.

Se estimează că, fără strategii de atenuare, numărul copiilor exploataţi prin muncă ar putea crește cu 8,9 milioane până la sfârșitul anului 2022, din cauza sărăciei și a vulnerabilității crescute.

Africa ocupă primul loc în rândul regiunilor atât în ceea ce privește procentul de copii exploataţi prin muncă – 72 de milioane. Asia și Pacificul sunt pe locul doi – 7%.

Regiunile Africa și Asia și Pacific au împreună aproape nouă din zece copii exploataţi prin muncă din întreaga lume. Americi (11 milioane), Europa și Asia Centrală (6 milioane) și statele arabe (1 milion). În ceea ce privește incidența, 5% dintre copii sunt supuși muncii în America, 4% în Europa și Asia Centrală și 3% în statele arabe.

Încă de la fondarea sa, în anul 1919, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) şi-a stabilit ca principal obiectiv abolirea exploatării prin muncă a copiilor. OIM a adoptat şi supraveghează standardele de muncă ce includ conceptul de vârstă minimă de angajare sau de muncă.

În acest sens, Convenţia nr. 138 prevede ca vârsta minimă de angajare să nu fie mai mică decât vârsta la care se încheie învăţământul obligatoriu.

Sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie informația
Alte știri