13 august, ziua internaţională a stângacilor


Într-o lume dominată de dreptaci, cu toate inconvenientele, stângacii s-au remarcat dintotdeauna şi par a fi în avantaj cu abilităţi legate de creativitate, memorie vizuală şi auditivă, imaginaţie, limbaj, intuiţie sau orientarea în spaţiu. Ziua Internaţională a Stângacilor a fost sărbătorită pentru prima dată pe 13 august 1976.

Se estimează că între 8% și 13% dintre oameni sunt stângaci, bărbaţii stângaci fiind mai numeroşi decât femeile, însă numărul celor care se nasc cu abilitatea de a se folosi cu precădere de partea stângă este mult mai mare. Preferinţa de a utiliza o anumită mână sau picior e determinată de dominanţa uneia dintre emisferele cerebrale. Pentru dreptaci, dominantă este emisfera cerebrală stânga, iar la stângaci dominantă este emisfera cerebrală dreaptă.

Cu toate marile inconveniente, stângacii s-au remarcat dintotdeauna. Aristotel, Michelangelo, Ludwig van Beethoven sau Leonardo da Vinci au fost stângaci. La fel şi marii conducători Ramses, Tiberius, Iulius Cezar, Alexandru cel Mare, Carol cel Mare, Napoleon Bonaparte sau Regina Victoria. De asemenea, au fost stângaci Isaac Newton, Albert Einstein, Marie Curie sau Benjamin Franklin. La fel şi cinci dintre ultimii şapte preşedinţi ai SUA: Gerald Ford, Ronald Regan, George H.W. Bush, Bill Clinton şi Barak Obama. Iar sportivii Lionel Messi, Diego Armando Maradona şi Gheorghe Hagi sunt jucători de picior stâng.

Şi animalele pot fi stângace. În cazul pisicilor, se pare că femelele sunt în general dreptace, în timp ce motanii sunt de obicei stângaci. În cazul câinilor este la fel, cât despre papagalii, aceştia au “picior dominant” pe care îl preferă pentru a apuca obiectele, iar mulţi peşti au o direcţie preferată în care înoată când sunt atacaţi.

Broaştele sunt în majoritatea lor dreptace, de asemenea şi balenele cu cocoaşă care îşi folosesc partea dreaptă a maxilarelor când se hrănesc, în schimb urşii polari ar fi stângaci, iar caracatiţele nu ar avea decât o “mână dreaptă”.

Oamenii de ştiinţă studiază însă în continuare, cu atenţie, aceaste probleme.

Sursa: agerpres.ro/stiri.tvr.ro

COMPANIE DE TRANSPORT INTERNAȚIONAL MĂRFURI ȘI LOGISTICĂ din Parcul Industrial Borș
ANGAJEAZĂ ECONOMIST SENIOR
CONDIȚII
Absolvent studii superioare economice
Vechime minim 5 ani in domeniu, cuprinzând toate aspectele activității financiar-contabile
Cunoșterea temeinica a legislației financiar-contabile in vigoare
Cunoștințe de operare MS Office (Word, Excel);
CV se trimite la adresa angajări@inovativlogistic.ro, pentru programare interviu

Alte știri