14 mai, Ziua Nationala a Portului Traditional. Costumul popular din zona Bihorului

Ziua Națională a Portului Tradițional din România se sărbătorește în cea de-a doua duminică din luna mai. Sarbatoarea a fost instituită printr-o lege publicată pe 13 mai 2015, în Monitorul Oficial.

Ziua națională a portului tradițional din România este un moment de redescoperire a minunatelor tradiții românești și a bogăției inestimabile a patrimoniului cultural.

Portul popular din Bihor se încadrează în tipologia costumului din zonele de vest ale ţării, unde linia, ca şi componenţa costumului, prezintă unele abateri de la tipul autentic al vestimentaţiei româneşti, prin poalele încreţite fix şi lipsa catrinţei de la spate a costumului femeiesc şi prin cămaşa scurtă, purtată fără brâu, şi ismenele largi la bărbaţi.

Brîul cu care se încinge femeia peste pumnata poalelor este ornamentat linear în coloritul specific Bihorului. Podoabele obişnuite în acest areal sînt zgărzile cu mărgele, în unele locuri de munte se purta şi „zgarda din drot” (confecţionată din sîrmă de aramă şi mărgele) ca şi „barşonul”, un plastron din bani prinşi cu sîrmă.

Distribuie informația
Alte știri