14 noiembrie, Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Tema din acest an este “Familia şi diabetul”.

Obiectivele campaniei sunt creşterea gradului de conştientizare a efectelor diabetului, promovarea rolului familiei în managementul bolii, îngrijire, prevenire și educația privind diabetul zaharat.
La nivel mondial, 1 din 11 persoane are diabet (425 milioane de persoane), 1 din 2 adulți cu diabet nu e diagnosticat (212 milioane), aproximativ 1 milion de copii și adolescenţi au diabet tip 1 şi 12% din cheltuielile globale pentru sănătate sunt pentru diabet, conform stiri tvr.ro.

În anul 2017, în România erau înregistrate aproximativ 1.800.000 de cazuri de diabet la adulţi cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Peste 70% din cazuri afectează persoane trecute de 60 de ani, cu o pondere mai mare a diabetului la femei, cu aproximativ 17% mai multe cazuri decât la bărbați. Din pacate, in România nu există deocamdată un registru național al bolnavilor de diabet.