15 august, Sfanta Maria Mare, una dintre cele mai importante sarbatori

Biserica praznuieste pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta ca Sfanta Maria Mare, sarbatoare pregatita printr-un post de doua saptamani.

Potrivit traditiei, in momentul in care Dumnezeu a hotarat sa o cheme la El pe Maica Domnului, a instiintat-o despre acest lucru prin intermediul unui inger, cu trei zile inainte, pentru a se pregati in vederea mutarii la cer. Atunci, ea a impartit celor saraci vesmintele si bunurile sale si, dupa ce s-a recules in acelasi loc de pe Muntele Maslinilor, unde se rugase si Iisus Hristos in Joia sfanta, s-a intors acasa pentru a-si da sufletul.

In Panteonul romanesc, celebrarea Fecioarei Maria, denumita Santamaria Mare – la Adormire (15 august) si Santamaria Mica – la Nastere (8 septembrie), este foarte importanta, cele doua sarbatori fiind legate de innoirea timpului la Anul Nou Biblic, din preajma echinoctiului de toamnă.

Se spune ca in aceasta zi de sarbatoare, orice floare culeasa de pe camp capata puteri tamaduitoare daca este pusa la o icoana cu Maica Sfanta. Mai mult, daca in preajma acestei sarbatori infloresc trandafirii, vom avea o toamna lunga si calduroasa. O alta traditie este ca barbatii nu trebuie, astazi, sa se scalde in ape curgatoare daca doresc sa aiba o soarta linistita. In toate casele, usa de la intrare trebuie sa fie deschisa pe parcursul intregii zile. Se spune ca Fecioara Maria poate intra oricand in casele credinciosilor, pentru a le binecuvanta.

In calendarul popular, de Santa Maria Mare se marcheaza trecerea de la vara la toamna, iar marinarii sarbatoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei. In 15 august este si onomastica a 2,2 milioane de romani.

Distribuie informația
Alte știri