15 mai, Ziua bujorului. Și Bihorul are un soi protejat la nivel european

Din 2015, în fiecare an, în luna mai, când înfloresc bujorii, în ziua 15, bujorul românesc este sărbătorit. Comunitatea Bujorul Românesc organizează anual o campanie de conștientizare prin care promovează floarea ca element reprezentativ pentru cultura și tradiția românilor. Specialiştii se străduiesc să adune toate semnăturile pentru ca bujorul, simbolul veteranilor Armatei Române, să devină floare națională.

”Bujorul românesc” a fost adoptat de Asociația CAMARAZII ca simbol de reprezentare la evenimentele în care se marchează eroismul ostașilor Armatei Române și sângele vărsat pe câmpurile de bătălie.

”Bujorul românesc” a fost rezervat de Asociație la OSIM, ca marcă figurativă individuală, fiind publicat în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, Secțiunea Mărci.

În Bihor, Dealul Pacău, în partea sud-estică a satului Borz, pe teritoriul administrativ al comunei Șoimi, reprezintă o zonă naturală acoperită cu pădure de cer în arealul căreia  se dezvoltă exemplare valoroase din specia bujorului banatic (Paeonia officinalis ssp. banatica), element floristic protejat la nivel european. Rezervația naturală cu o suprafata de 15 hectare a fost declarată arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 și se suprapune sitului de importanta comunitară – Defileul Crișului Negru. Bujorul banatic este un element floristic protejat la nivel european prin Directiva 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 – privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră salbatică.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri