15 mai: Ziua bujorului. Și Bihorul are un soi protejat la nivel european

Din 2015, în fiecare an, în luna mai, când înfloresc bujorii, în ziua 15, bujorul românesc este sărbătorit. În octombrie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care bujorul este declarat Floare Naţională.

„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României. În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, prevede legea.

Bujorul este şi simbolul veteranilor Armatei Române.

”Bujorul românesc” a fost rezervat de Asociație la OSIM, ca marcă figurativă individuală, fiind publicat în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, Secțiunea Mărci.

În Bihor, Dealul Pacău, în partea sud-estică a satului Borz, pe teritoriul administrativ al comunei Șoimi, reprezintă o zonă naturală acoperită cu pădure de cer în arealul căreia  se dezvoltă exemplare valoroase din specia bujorului banatic (Paeonia officinalis ssp. banatica), element floristic protejat la nivel european. Rezervația naturală cu o suprafata de 15 hectare a fost declarată arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 și se suprapune sitului de importanta comunitară – Defileul Crișului Negru. Bujorul banatic este un element floristic protejat la nivel european prin Directiva 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 – privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră salbatică.

Distribuie informația
Alte știri