15 mai, Ziua bujorului. Și Bihorul are un soi protejat la nivel european

Din 2015, în fiecare an, în luna mai, când înfloresc bujorii, în ziua 15, bujorul românesc este sărbătorit. Comunitatea Bujorul Românesc organizează anual o campanie de conștientizare prin care promovează floarea ca element reprezentativ pentru cultura și tradiția românilor. Specialiştii se străduiesc să adune toate semnăturile pentru ca bujorul, simbolul veteranilor Armatei Române, să devină floare națională. Dacă-l iubiţi, postați povești și imagini care au bujorul ca personaj principal, însoțite de #ZiuaBujorului #BujorulFloareNationala.

”Bujorul românesc este o emblemă florală care poate să vorbească simbolic despre România și despre români mai bine decât o facem noi prin cuvinte,” spune Cristina Dragna, unul dintre inițiatorii campaniei.

În Bihor, Dealul Pacău reprezintă o zonă naturală acoperită cu pădure de cer în arealul căreia  se dezvoltă exemplare valoroase din specia bujorului banatic (Paeonia officinalis ssp. banatica), element floristic protejat la nivel european. Rezervația naturală cu o suprafata de 15 hectare a fost declarată arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 și se suprapune sitului de importanta comunitară – Defileul Crișului Negru. Bujorul banatic este un element floristic protejat la nivel european prin Directiva 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 – privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră salbatică.

Sursa: stiri.tvr.ro

Alte știri