16 aprilie: Ziua Salvării Elefanţilor

Foto: Maria Ursente

Elefanţii sunt cunoscuţi drept cele mai mari animale terestre, giganţii surprinzător de blânzi ai regnului animal. Emoţionale, inteligente şi frumoase, aceste animale şi-au văzut scăzând rapid numărul din cauza diferitelor ameninţări, poate cel mai mult din cauza braconajului. Marcată anual pe 16 aprilie, Ziua Salvării Elefanţilor (#SaveTheElephantDay) îşi propune să schimbe această tendinţă alarmantă prin educarea oamenilor cu privire la elefanţi şi la dificultăţile cu care se confruntă aceştia, încurajând pe toată lumea să contribuie la salvarea lor de la dispariţie.

În prezent, există trei specii de elefanţi răspândite în Africa şi Asia: elefantul african de tufiş, elefantul african de pădure şi elefantul asiatic. Caracterizate prin dimensiunile lor uriaşe şi trompele extrem de agile, aceste creaturi sunt inteligente, sociale şi, în mare parte, blânde. S-a demonstrat că elefanţii pot manifesta emoţii, precum bucuria, furia şi durerea, şi trăiesc în structuri sociale complexe – turme matriarhale pentru femele şi puii acestora şi „turme de burlaci” sau o existenţă solitară pentru masculi.

Foto: Maria Ursente

Elefanţii sunt ceea ce se numeşte o specie-cheie, datorită efectului lor asupra mediului înconjurător şi asupra florei şi faunei din jurul lor. Mărimea şi forţa lor le permit să modeleze habitatele în care trăiesc, de exemplu prin săparea de noi guri de adăpare. De asemenea, elefanţii sunt vitali pentru răspândirea seminţelor, facilitând astfel reproducerea diferitelor specii de plante şi copaci.

Cu toate acestea, în pofida afecţiunii pe care o arătăm acestor animale uimitoare, tratamentul pe care oamenii li-l aplică a condus, din păcate, la o scădere a numărului de elefanţi şi la o proliferare a numărului de elefanţi abuzaţi şi exploataţi. Principalul vinovat pentru declinul populaţiei de elefanţi este comerţul cu fildeş – deşi acesta a fost interzis în mare parte de la sfârşitul anilor 1980 – însă braconajul ilegal continuă şi în prezent, un elefant african fiind ucis la fiecare 30 de minute pentru colţii săi.

Alte ameninţări la adresa elefanţilor includ pierderea şi fragmentarea habitatului, de obicei din cauza urbanizării excesive, dar şi a conflictelor cu oamenii pentru culturi. Există, de asemenea, numeroase cazuri de elefanţi maltrataţi şi neglijaţi în captivitate, spre exemplu cei folosiţi în circuri sau ca atracţii turistice.

Din păcate, atât elefanţii africani de tufişuri, cât şi cei asiatici sunt catalogaţi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) drept specii pe cale de dispariţie, în timp ce elefanţii africani de pădure sunt consideraţi în pericol critic de dispariţie, populaţia lor fiind în scădere rapidă.

Sursa: agerpres.ro

Distribuie informația
Alte știri