16 mai, Ziua internaţională a luminii: Să avem încredere în știință!

Foto: monocrom.com

Comitetul executiv al UNESCO a adoptat la 19 septembrie 2016 o rezoluţie pentru susţinerea Zilei internaţionale a luminii. Ziua de 16 mai a fost aleasă pentru a marca prima operaţiune de succes a laserului realizat de fizicianul şi inginerul Theodore Maiman, în 1960. Această descoperire reprezintă exemplul perfect de inovaţie ştiinţifică care a adus beneficii revoluţionare pentru societate în comunicaţii, sănătate şi alte domenii, notează sursa citată.

Lumina se află la originea vieții însăși. Ziua internaţională a luminii reprezintă o iniţiativă ce aduce anual în prim plan aprecierea continuă a luminii şi rolul pe care îl joacă în ştiinţă, cultură şi artă, educaţie şi dezvoltarea durabilă, precum şi în domenii ca medicina, comunicaţiile şi energia. Este un bun moment în care ne putem îndrepta atenția către oamenii care aduc contribuții considerabile în acest domeniu.

Tehnologiile dezvoltate prin secole de cercetări asupra proprietăților luminii, începând cu lucrarea lui Ibn Al-Haytham, Kitab al-Manazir (Cartea Opticii), publicată în 1015 și incluzând lucrarea lui Einstein la începutul secolului al XX-lea, toate ne-au schimbat modul în care ne gândim la timp și lumină.

Trebuie să avem încredere în știință! Acesta este mesajul transmis de Ziua internațională a luminii, în 2021. Putem căpăta această încredere, cunoscând o parte dintre specialiștii din acest domeniu.

Sunt oameni care aduc contribuții considerabile în știința luminii și tehnologiile conexe. De la energie curată la apă curată și comunicații, de la asistență medicală la astronomie, acești campioni ai științei fac pași semnificativi în îmbunătățirea lumii.

Sursa: agerpres.ro/stiri.tvr.ro

Distribuie informația
Alte știri