16 ore, 14 incendii izbucnite în 12 localități din Bihor

În mai puțin de 16 ore, pompierii militari din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” au intervenit în 12 localități din județ, unde au stins 14 incendii izbucnite la gospodării, la o hală, la o pădure, la terenuri virane și agricole, la o combină agricolă, la un garaj și la locuințe.

Astfel, marți, 21 iunie între orele 16.10 – 23.50, echipajele de pompieri au acționat pentru stingerea a 11 incendii, iar în cursul nopții și în dimineața zilei de miercuri, pentru lichidarea altor două incendii produse în județul Bihor.

În jurul orei 16.10, pompierii militari orădeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu de amploare, produs la o hală de pe strada strada Matei Corvin din Oradea, reușind să salveze o mare parte din acoperișul construit pe o suprafață de circa 4000 de metri pătrați, aproximativ 1800 metri pătrați de panouri fotovoltaice, spațiile administrative amenajate în interior, circa 75% dintr-un autoturism aflat în hală, bunuri materiale, utilaje și cherestea depozitate în interiorul compartimentelor construcției (www.isubh.ro/2022/06/22/incendiu-la-o-hala-de-pe-strada-matei-corvin-din-oradea/ ).

Între orele 16.55 – 17.20, pompierii Secției Beiuș au salvat o locuință situată în localitatea Mizieș, stingând incendiul care se manifesta în sufrageria casei și limitând pagubele la circa 15 metri pătrați din tavanul încăperii afectate de flăcări și un frigider. Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o un scurtcircuit electric.

Incendiu la garajul de la parterul unei case din Oradea

În jurul orei 17.15, echipajele de pompieri ale Detașamentului 1 Oradea au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit pe strada Călărașilor din municipiu.

La sosirea forțelor de intervenție, flăcările cuprinseseră un garaj construit la parterul unei case, existând pericolul propagării acestora la un alt garaj, lipit de cel în care se manifesta arderea și la încăperile locuinței.

Pompierii militari au evacuat din garajul în flăcări două butelii, preîntâmpinând producerea unei explozii și au acționat pentru stingerea focarelor și protecția autoturismului, respectiv a bunurilor expuse riscului de incendiere, timp de aproximativ 40 de minute.

În urma evenimentului au ars un frigider, un aparat de aer condiționat, scule electrice și trei biciclete și s-au degradat vopseaua de pe autoturismul aflat în garajul incendiat, respectiv, din cauza radiației termice, parbrizul autovehiculului parcat în celălalt garaj.

Echipajele de pompieri au salvat casa, bunurile din garajul lipit de cel afectat de incendiu și trei autoturisme (din care unul, parcat chiar lângă intrarea în garaj, în totalitate).

Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un scurtcircuit electric produs la frigiderul aflat în garaj.

Între orele 18.20- 18.45, pompierii Stației Aleșd au acționat în Ortiteag, comuna Măgești, unde au lichidat un incendiu izbucnit în curtea unei gospodării, cel mai probabil, din cauza scânteilor mecanice provenite de la un tractor, eveniment în urma căruia au ars 10 baloți de fân, iar pompierii Detașamentului 1 Oradea au stins un incendiu de vegetație uscată izbucnit pe strada Aleea Ștrandului din municipiu.

În jurul orei 18.55, pompierii din cadrul Stației Aleșd au localizat și lichidat un incendiu care se manifesta la două construcții auxiliare din cadrul unei gospodării din localitatea Groși, comuna Aușeu și la dormitorul locuinței, care era lipit de bucătăria de vară cuprinsă de flăcări, având totodată, o fereastră de lemn comună.

Flăcările, generate, cel mai probabil, de jarul căzut dintr-o sobă amplasată în bucătăria de vară, au afectat acoperișul comun al celor trei construcții în proporție de circa 70%, dormitorul locuinței, o fereastră și mobilă din bucătăria de vară.

Echipajele Stației de Pompieri Săcueni au intervenit în jurul orei 21.15, în localitatea Roșiori, unde au stins, în mai puțin de 10 minute, un incendiu izbucnit în dormitorul unei locuințe, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la celelalte camere ale casei.

Evenimentul, provocat, cel mai probabil, de un scurtcircuit, s-a soldat cu arderea mobilierului din dormitor, a unui televizor și a unui DVD player.

Între orele 23.20 – 23.50, pompierii Detașamentului 1 Oradea au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la un acaret din cadrul unei gospodării de pe strada Francisc Hubic din municipiu.

Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o utilizarea unui dispozitiv de sudură fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.

Au ars acoperișul construcției auxiliare, pe o suprafață de circa 50 de metri pătrați, două ferestre, două uși și scule electrice depozitate în interiorul acaretului. Pompierii au reușit să salveze casa, aflată la circa 50 de centimetri de construcția în flăcări.

În aceeași zi, pompierii din cadrul Stațiilor Aleșd și Marghita au stins două incendii de vegetație uscată, care se manifestau la o pășune comunală din Dobricionești, comuna Măgești, pe o suprafață de circa cinci hectare, respectiv la un teren din Borumlaca, comuna Suplacu de Barcău, pe o suprafață de aproximativ două hectare, iar echipajele Detașamentului 2 Oradea au lichidat un incendiu izbucnit la un teren agricol din Niuved, comuna Tămășeu, care a afectat aproximativ cinci hectare de lanuri de orz.

De asemenea, pompierii Detașamentului Salonta au intervenit în localitatea Avram Iancu, unde au localizat și lichidat un incendiu izbucnit la o combină agricolă, împiedicând propagarea acestuia la întregul utilaj. Flăcările, provocate, cel mai probabil de scântei mecanice, au afectat materialele combustibile din compartimentul motor.

În cursul nopții de marți spre miercuri, 22 iunie a.c., la aproximativ cinci minute după miezul nopții, echipajele de pompieri ale Detașamentului 1 Oradea au fost mobilizate pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă din cadrul unei gospodării din Săbolciu, comuna Săcădat, eveniment soldat cu arderea unei suprafețe de circa 40 de metri pătrați din acoperișul construcției, a unui sac de furaje, a unei biciclete și a unui selector de cereale. Pompierii au împiedicat extinderea flăcărilor la întreaga construcție, la casă și la un tractor.

Tot în data de 22 iunie a.c., pompierii militari din cadrul Secției Beiuș au localizat și lichidat un incendiu produs la o pădure din localitatea Vălani de Pomezeu, comuna Pomezeu.

În urma evenimentului, au ars circa 20 hectare de litieră pădure și circa 10 pini.

Distribuie informația
Alte știri