2.900 de locuri scoase la concurs în instituţiile de formare a agenţilor de poliţie şi subofiţerilor

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat, miercuri, că aproximativ 2.900 de locuri au fost scoase la concurs în instituţiile de formare a agenţilor de poliţie şi subofiţerilor, cererile de înscriere putând fi transmise începând de joi.

Potrivit unui comunicat al MAI transmis AGERPRES, pentru formarea agenţilor de poliţie au fost scoase la concurs 1.340 de locuri la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina şi 300 la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”- Cluj-Napoca, iar pentru pregătirea agenţilor de poliţie de frontieră 240 de locuri la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea.

Subofiţerii jandarmi se vor forma în Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” – Drăgăşani şi în Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” – Fălticeni, ambele având scoase la concurs câte 350 de locuri, iar la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti sunt disponibile 300 de locuri (pentru calificările subofiţer de pompieri şi protecţie civilă/ maistru militar auto).

Cererile de înscriere se transmit exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail a unităţii de recrutare, în perioada 20 aprilie – 5 mai, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, precizează Ministerul.

Pentru constituirea dosarului de recrutare, candidaţii depun documentele solicitate până la data de 15 mai.

Conform comunicatului, probele de concurs pentru admiterea în unităţile de învăţământ constau în evaluarea cunoştinţelor teoretice şi evaluarea performanţei fizice şi sunt notate de la 1 la 10, în cazul probei de evaluare a cunoştinţelor, şi de la 5 la 10, respectiv „Nepromovat”, în cazul probei de evaluare a performanţei fizice. Nota de promovare a fiecărei probe este minimum 5.

Proba de evaluare a performanţei fizice se susţine în perioada 19 – 24 mai, indiferent de unitatea de învăţământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selecţie.

Centrele zonale de selecţie pentru susţinerea probei de evaluare a performanţei fizice sunt: Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” – pentru candidaţii din Municipiul Bucureşti şi judeţele: Argeş, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, Tulcea; Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina – pentru candidaţii din judeţele: Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea; Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca – pentru candidaţii din judeţele: Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu; Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – pentru candidaţii din judeţele: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare, Timiş; Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani – pentru candidaţii din judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea; Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni – pentru candidaţii din judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui; Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti – pentru toţi candidaţii înscrişi la această şcoală.

La proba de evaluare a performanţei fizice nu se admit contestaţii, repetări sau reexaminări, spune MAI.

Spre deosebire de anii trecuţi, Ministerul arată că proba de evaluare a cunoştinţelor nu se va susţine la sediul unităţilor de recrutare, ci la sediul şcolilor. Astfel, proba de evaluare a cunoştinţelor teoretice se susţine în data de 27 mai 2023, la unităţile de învăţământ pentru care au optat candidaţii care au promovat proba de evaluare a performanţei fizice.

Proba de evaluare a cunoştinţelor constă într-un test grilă cu întrebări din disciplinele: limba română, limbă străină, legislaţie specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a instituţiilor politice ale statului, educaţie civică şi cetăţenească, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză, precum şi exerciţii privind deprinderea raţionamentului logic.

La limba străină, candidatul optează, prin cererea-tip de înscriere la concursul de admitere, pentru una din următoarele discipline: limba engleză sau limba franceză.

Tematica şi bibliografia pentru proba de evaluare a cunoştinţelor sunt cele din sesiunea de admitere octombrie – decembrie 2022.

Examinarea medicală se realizează pentru candidaţii care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a notelor finale, în perioada 31 mai – 29 iunie.

Rezultatele finale ale admiterii se afişează la sediul unităţilor de învăţământ şi se postează pe site-ul oficial al acestora, până la data de 30 iunie.

Mai multe detalii privind organizarea şi desfăşurarea, în sesiunea aprilie – iunie, a concursurilor de admitere în unităţile de învăţământ postliceal ale Ministerului Afacerilor Interne pot fi obţinute accesând site-ul MAI, secţiunea Carieră/ Instituţii de învăţământ/formare profesională (https://www.mai.gov.ro/cariera/institutii-de-invatamant-formare-profesionala/).

Distribuie informația
Alte știri