2 aprilie: Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism

Foto: synevo.ro

În fiecare an, la 2 aprilie este marcată Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism, ca urmare a deciziei Adunării Generale a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.

În 2020, tema Zilei mondiale de sensibilizare faţă de autism este ”The Transition to Adulthood”, prin aceasta dorindu-se atragerea atenţiei asupra aspectelor care privesc tranziţia la vârsta adultă a celor cu autism, cum ar fi, spre exemplu, accesul la învăţământul postliceal şi la angajare, precum şi o viaţă independentă, după cum se menţionează pe site-ul https://www.un.org.

Când a fost descris pentru prima dată autismul, s-a emis ipoteza că ar fi o afecțiune cauzată de mediu. Decenii de cercetare au relevat de atunci că autismul este o afecțiune genetică extrem de heterogenă și extrem de complexă. Chiar dacă s-au făcut progrese mari în identificarea a sute de gene de risc, se cunosc foarte puține despre diferitele tipuri de modificatori genetici care pot exacerba sau ameliora severitatea bolii.

Autismul trebuie privit ca o neuro-diversitate umană, fiind nedrept să privăm aceşti tineri de șansa de a se dezvolta, a învăța și a se realiza potrivit cu talentele lor.

Asociaţia SOS Autism Bihor a fost înființată în luna martie a  anului 2007,  de către 14 părinți de copii şi adulți cu autism, care au dorit să schimbe în bine viaţa copiilor lor. Din anul 2016 asociaţia oferă servicii licențiate în Centrul de Zi pentru adulți cu dizabilități, terapie de recuperare, de grup sau individuală pentru tineri cu autism, kinetoterapie, terapie prin dans, prin artă, aromaterapie, în sediul de pe str. Pompiliu Miron nr.5 Oradea, sediu pus la dispoziţie de către municipalitate. Programul centrului este de luni până vineri între orele 08 şi 16.00.


Distribuie informația
Alte știri