20 aprilie: Oradea în sărbătoare! Paradă militară, defilare în costume de epocă, concert Andra și focuri de artificii

Centrul orașului va prinde viață sâmbătă, 20 aprilie, când se împlinesc 105 ani de la intrarea trupelor române în Oradea (la 20 aprilie 1919), în frunte cu generalul Traian Moșoiu și de la instaurarea administrației românești în orașul de pe Crișul Repede.

Printre multe surprize pregătite de administrația locală cu această ocazie, cei prezenți vor putea asista în fața Primăriei Oradea la o reconstituire a momentului istoric de acum 105 ani (momentul întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly), la defilarea detașamentului militar în ținută militară de epocă, iar apoi la o spectaculoasă paradă militară la care vor participa aproape 600 de persoane din cadrul armatei și  peste 50 de mijloace militare MAI și MAPN.

În cadrul paradei militare, care va avea loc pe traseul Independenței – Piața Unirii – strada Avram Iancu – Statuia Generalului Traian Moșoiu, Baza Aeriană 71 „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii va fi prezentă cu trei elicoptere IAR 330, iar formațiunea Cavalerie a Direcției Generale de Jandarmi București va aduce în fața publicului 12 cai, care vor întregi atmosfera de epocă.

Manifestările vor continua apoi la Statuia Generalului Traian Moșoiu. Despre semnificația istorică a evenimentului va vorbi, în calitate de invitat, prof. univ. dr. Ion Cârja de la Facultatea de Istorie și Filozofie, Universitatea Babeș-Bolyai, director al Școlii Doctorale în Istorie a Universității  Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Orădenii sunt așteptați în număr cât mai mare în centrul orașului pentru a participa la manifestările pregătite de Primăria Oradea pentru a marca acest eveniment istoric.

Copiii prezenți la evenimentul din centrul orașului vor fi întâmpinați cu steaguri tricolore, iar adulții cu publicația aniversară „Oradea Mare”, dedicată împlinirii a 105 ani de la eliberarea orașului.

Distribuie informația
Alte știri