20 octombrie: Ziua internaţională a osteoporozei

Marcată anual în data de 20 octombrie, Ziua internaţională a osteoporozei îndeamnă la o acţiune globală pentru combaterea osteoporozei şi a fracturilor cauzate de această afecţiune. „La nivel mondial, o fractură la fiecare 3 secunde. Aceasta este osteoporoza!”, indică pe site-ul său Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză.

Osteoporoza este afecţiunea care face ca oasele să devină slabe şi fragile precum sticla. Cei afectaţi de osteoporoză pot avea o fractură de os chiar şi după cea mai uşoară cădere din postura verticală, sau printr-un simplu strănut sau o simplă aplecare pentru a lega un şiret la pantof. La nivel mondial, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de peste 50 de ani sunt supuşi riscului de a suferi o fractură cauzată de osteoporoză.

Cu ocazia Zilei internaţionale a osteoporozei, Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză, împreună cu cele 250 de organizaţii membre din întreaga lume, îi îndeamnă pe toţi vârstnicii să fie conştienţi de factorii de risc ai osteoporozei şi să ceară avizul medicului în caz că sunt supuşi riscului.

Deşi există mulţi factori care pot indica o posibilă osteoporoză, printre cele mai frecvente semne sunt: o fractură de os după vârsta de 50 de ani produsă în urma unei căzături nu foarte grave; o pierdere în înălţime mai mare de 4 cm; utilizarea pe termen lung a glucocorticoizilor şi a altor medicamente care afectează oasele; o constituţie fragilă şi subponderală; antecedente de osteoporoză sau fractură de şold la părinţi.

O fractură de os la o persoană vârstnică poate schimba viaţa acesteia. Durerea acută, reabilitarea îndelungată, dizabilitatea pe termen lung, dependenţa de îngrijitori şi scăderea calităţii vieţii sunt doar câteva consecinţe. Fractura de şold poate chiar să pună viaţa în pericol, iar dintre cei care au suferit o astfel de fractură 40 la sută sunt incapabili să mai meargă singuri iar 60 la sută încă mai necesită asistenţă un an mai târziu.

Distribuie informația
Alte știri