2021, an foarte bun pentru arcaşii orădeni şi bihoreni, în ciuda situaţiei pandemice

Tirul cu arcul, fiind sport individual în care concurenţii trag fiecare la ţinta lui, fără interacţiuni apropiate şi fără să ia contact fizic, n-a avut parte de prea multe restricţii, majoritatea competiţiilor putând fi desfăşurate fără probleme. Mai mult, Clubul Sportiv Redpoint a reuşit să cîştige şi o medalie europeană anul acesta. Totul, fără nici cel mai mic sprijin din partea federaţiei de tir cu arcul !

La sesiunea de bilanţ a Asociaţiei Judeţene de Tir cu Arcul Bihor au fost prezenţi, pe lîngă conducerea organizaţiei, sportivi şi părinţii acestora. Şi pentru că se împlinesc 15 ani de la înfiinţarea primului club sportiv de tir cu arcul din judeţul Bihor, C.S. Redpoint, a fost o dublă sărbătoare. Acelaşi club care a dat trei sportive la lotul naţional de cadete, şi care a obţinut o medalie de argint la o competiţie internaţională. De altfel, titlul de „sportivul anului” la tir cu arcul ar putea fi acordat tuturor sportivilor C.S. Redpoint, pentru multiplele clasări pe podium, însă acest titlu revine, în 2021, pe bună dreptate, celor trei cadete de la divizia compound – Ada Luncan, Bernadett Haragos şi Ştefania Ivan: toate trei s-au calificat la cîte o cupă europeană, iar Bernadett Haragos a şi obţinut o medalie de argint (singura medalie din toată delegaţia României la Cupa Europeană de Tineret din Slovenia !). De asemenea, Ada Luncan a reuşit o remarcabilă performanţă la a 2-a Cupă Europeană de juniori, clasându-se între primele patru sportive la categoria ei.

C.S. Redpoint Oradea are în pregătire alţi câţiva sportivi extrem de promiţători: Iulia Creţu, David Schmidt şi Giulia Szalo-Mureşan, care, deşi foarte tineri, trag deja scoruri foarte bune la antrenamente.

Campionatul Judeţean de tir cu arcul (singurul de acest fel organizat în România) este un succes, la unele etape fiind prezenţi chiar şi câte 200 de participanţi. În total, în Bihor activează 8 cluburi sportive şi asociaţii de tir cu arcul, majoritatea lor fiind foarte active.

Rezultatele arcaşilor bihoreni au fost posibile şi cu susţinerea unor parteneri tradiţionali, al căror sprijin necondiţionat a făcut posibile aceste rezultate. Din păcate, în 15 ani de când funcţionează C.S. Redpoint (deocamdată, singurul din Bihor care face performanţă şi are sportivi la loturile naţionale), acest club cât şi majoritatea cluburilor din ţară n-au primit niciodată nici cel mai mic sprijin din partea Federaţiei Române de Tir cu Arcul, federaţie care a ajuns să fie condusă de pensionari de la gimnastică, judo, canotaj şi… scrimă şi care cheltuie regulat banii publici fără rezultate notabile. Dimpotrivă, cele mai multe rezultate în tirul cu arcul vin din partea sportivilor de la cluburile pe care federaţia nu le-a sprijinit cu nimic, niciodată. Cu toate acestea, Ministerul continuă să aloce sume mari către această federaţie fără rezultate şi complet dezinteresată de sportivii cu potenţial.

Pentru 2022 arcaşii bihoreni şi-au propus rezultate cel puţin la fel de bune ca şi până acum. De altfel, anul a început bine, Campionatul Judeţean de tir cu arcul urmând a avea mai multe etape, prin intrarea în circuitul competiţional judeţean a C.S. Menumorut Biharea, care şi-a propus o dezvoltare accelerată a acestui sport. Asociaţia Judeţeană de Tir cu Arcul Bihor urează la mulţi ani tuturor cluburilor din judeţ, antrenorilor şi şefilor de club, sportivilor, părinţilor şi mai ales celor care sprijină material acest sport nobil, elegant şi elitist.

Mircea Stroe

Distribuie informația
Alte știri