21 de localități din România, atestate ca „zone cu resurse turistice”. Una dintre se află în Bihor

21 de localități vor avea şanse mai mari de dezvoltare prin atragerea de fonduri europene pentru proiecte de infrastructură turistică, tehnică şi de protecţia mediului, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

„Prin promovarea ca zone cu resurse turistice, aceste localităţi vor beneficia de şanse mai mari de dezvoltare, prin atragerea fondurilor europene, în condiţiile în care proiectele de infrastructură turistică, tehnică şi de protecţia mediului vor fi promovate cu prioritate, prin programele naţionale, regionale şi judeţene de dezvoltare”, se spune în comunicat.

Printre ele este şi comuna Dobreşti din judeţul Bihor. Este formată din satele Cornișești, Crâncești, Dobrești (reședința), Hidișel, Luncasprie, Răcaș, Topa de Jos și Topa de Sus.

Bihorul are multe locuri fascinante iar unul dintre ele e in apropierea localității Luncasprie. Zona barajului de pe Valea Vida de pe Holod este celebră pentru pâlnia din mijlocul lacului, un deversor unic în lume, avand efectul de a micşora presiunea apei în situaţie de ploi abundente asupra digului.

In plus, culoarea exotică, turcoaz, a apei contribuie la farmecul aparte al zonei. Tabloul de o frumuseţe ieşită din comun este completat de pădurea deasă care înconjoară lacul şi care se oglindeşte pe suprafaţă de 6 hectare, conferindu-i, în funcţie de anotimp, culori aproape ireale. În mijlocul lacului există un “vârtej” spectaculos care este, de fapt, un deversor de tip pâlnie, unic în lume, construit pentru evacuarea apei, atunci când plouă abundent.”

OiD

Distribuie informația
Alte știri