21 martie: Ziua mondială a persoanelor cu sindrom Down. Vezi cum va fi celebrată ziua la Oradea

Foto: arhiva

Ziua mondiala a persoanelor cu sindrom Down, înfiinţată în 2006 de Organizaţia Internaţionala a Persoanelor cu Sindromul Down, este marcată la 21 martie. În decembrie 2011, a fost declarată zi mondială printr-o rezoluţie adoptată de Adunarea Generala a Naţiunilor Unite, care a invitat toate statele membre, organizaţiile din domeniu să se implice prin acţiuni pentru creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la sindromul Down.

Sindromul Down (sau Trisomie 21) este o modificare cromozomială reprezentată de prezenţa unui cromozom 21 în plus faţă de perechea de cromozomi 21 din cadrul cariotipului uman normal. Medicul englez John Langdon Haydon Down (1828-1896) a fost primul care a descris caracteristicile sindromul în 1866.

Potrivit statisticilor ONU, incidenţa sindromului Down este de 1 la 1.000 de naşteri în întreaga lume şi în fiecare an, între 3.000 si 5.000 de copii se nasc cu aceasta tulburare cromozomială.

Luni, 21 martie, de la ora 14.00, în Piața Unirii din Oradea, va avea loc un flashmob. Evenimentul este organizat de Asociaţia Down Oradea România – ADOR, în parteneriat cu Primăria Oradea, Direcția de Asistență Socială Oradea și Universitatea din Oradea – Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie.

Manifestarea, care face parte din proiectul „Comunitatea și noi”, se adresează copiilor, tinerilor și adulților cu sindrom Down din Oradea şi Bihor; tinerilor și adulților cu vârsta peste 18 ani, cu probleme intelectuale şi de dezvoltare, din Centrele de Zi, care nu au nicio altă şansă de a participa la concursuri sportive, IQ <70, precum și tinerilor și adulților cu probleme intelectuale şi de dezvoltare, angajaţi în muncă şi care nu au altă şansă de a participa la manifestări sportive.

Distribuie informația
Alte știri