21 martie: Ziua mondială a sindromului Down. Gânduri bune acestor persoane speciale din jurul nostru

În fiecare an, in data de 21 martie, vocea persoanelor cu sindrom Down, a familiilor acestora şi a celor care lucrează alături de ele creşte tot mai mult. Evenimenul mondial îi încurajează pe toţi să conștientizeze sindromul și modul în care cei afectati joacă un rol vital în viața și comunitățile noastre.

Ziua mondială a sindromului Down, în 2023, face apel la oamenii şi organizaţiile din întreaga lume să fie…”Cu noi, nu pentru noi” („With Us Not For Us”), cheia unei abordări a dizabilităţii bazate pe drepturile omului, care susţine dreptul persoanelor cu sindrom Down de a fi tratate echitabil şi având aceleaşi oportunităţi ca toţi ceilalţi, lucrând alături de ceilalţi pentru a-şi îmbunătăţi viaţa, potrivit www.worlddownsyndromeday.org/.

„Sindrom” reprezintă o suită de semne şi caracteristici, iar „Down” provine de la numele medicului englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris sindromul în 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte de descoperirea cromozomului suplimentar 21, responsabil de această boală.

Potrivit Naţiunilor Unite, incidenţa sindromului Down este între 1 din 1.000 până la 1 din 1.100 de nou-născuţi vii la nivel mondial. În fiecare an, între 3.000 şi 5.000 de copii se nasc cu această tulburare cromozomială, potrivit www.un.org.

Persoanele cu sindrom Down sunt egale cu toate celelalte persoane, beneficiază de aceleaşi drepturi cu acestea şi pot participa pe deplin la activităţile din comunitățile lor. Sindromul Down este o boală genetică cromozomială.

Distribuie informația
Alte știri