221 de ani de la nașterea marelui mecena orădean. Emanuil Gojdu și moștenirea sa culturală. Video

În calendarul de suflet al românilor, data de 9 februarie ocupă un loc important. La 9 februarie 1802, la Oradea s-a născut Emanuil Gojdu, cel mai de seamă Mecena din cultură noastră.

Am ales să postez din nou, acum, când se împlinesc 221 de ani de la nașterea celui care este patronul spiritual al colegiului, gândit ca un templu al educației de pe malurile Crișului Repede, momentul realizat anul trecut cu Marcela Bejan, dascăl de excepție, acum la pensie, pentru care intrarea în familia „Gojdu”, în 1971, a fost o binecuvântare. Era momentul în care liceul din Oradea își reînființa clasele gimnaziale și cei de atunci au avut privilegiul de-a o avea la limba și literatura română pe DOAMNA prof. Marcela Bejan.

Despre obârșia familiei Gojdu, originară din Moscopole, unul dintre cele mai înfloritoare orașe grecești stăpânite de turci, despre porecla devenită nume, despre studiile, cariera, averea materială a marelui Mecena , transfigurată în averea spirituală a românilor vorbește cu sufletul și în manieră sa unică, Marcela Bejan.

Pentru profesorul de limba română, Emanuil Gojdu este întemeietorul unei dinastii, o dinastie a inteligenței, iar pe cei care timp de 103 ani au fost în băncile colegiului orădean, îi asigură că poartă un blazon de noblețe, că au un nume pe care trebuie să-l transforme, în timp, în renume.

Dorina-Lia Ursente și Ioan Daniel Mașcas

Distribuie informația
Alte știri